Guvernul a adoptat miercuri cele două ordonanţe, luând în considerare noile date economice ca urmare a crizei provocate de epidemia de COVID-19.

"Rectificarea bugetară pentru anul 2020 creşte alocările în zona de Sănătate, Muncă, Finanţe, Ordine şi Siguranţă publică şi Lucrări publice. Sunt avute în vedere, în principal, asigurarea resurselor bugetare necesare pentru finanţarea măsurilor de sprijin economic adoptate de Guvern în ultima perioadă", preciza şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

El spunea că prin rectificare sunt prevăzute şi "alocările bugetare necesare pentru plata indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţii care în această perioadă au contractele de muncă suspendate, precum şi pentru persoanele care prestează servicii în baza altor forme contractuale, precum persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau persoanele prevăzute la categoria alţi profesionişti în Codul Civil".

În domeniul Sănătăţii, arăta Dancă, au fost alocate sumele necesare "atât pentru asigurarea necesarului de materiale medicale şi sanitare în combaterea epidemiei cu coronavirus, cât şi pentru plata asigurărilor sociale de sănătate sau a drepturilor beneficiarilor de asigurări de sănătate".

Şeful Cancelariei preciza că la rectificarea bugetară s-a ţinut cont de datele macroeconomice transmise de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

"Potrivit datelor comunicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, se estimează o contracţie de 1,9% a economiei în acest an faţă de o creştere economică de 4,1% care a stat la baza construcţiei bugetare la începutul anului, ceea ce înseamnă o contracţie de aproape 6% a dinamicii Produsului Intern Brut pentru 2020. În consecinţă, au fost ajustate prevederile bugetare în concordanţă cu noile date privind volumul activităţilor economice şi al încasărilor estimate pentru acest an, ţinând cont totodată de principalele priorităţi ale Guvernului în această perioadă pentru asigurarea resurselor necesare în ceea ce priveşte eforturile din punct de vedere sanitar pentru limitarea răspândirii epidemiei cu coronavirus şi în acelaşi timp pentru limitarea efectelor economice şi sociale negative provocate de această perioadă", afirma Ionel Dancă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet