Există însă un proverb care zice ceva despre omul cu și fără școală, pe care nu îl vom reproduce aici, însă care se adeverește 100%. Și anume, omul care încearcă să se dea cult când nu este, nu face altceva decât să devină penibil.

Ovidiu Nemeș, vrând să arate cât de cult este, a postat câteva poze pe contul său de FaceBOOK, avându-l în centrul atenției, bineînțels, pe EL, marele TIR-ist. Dar de această dată vorbim de un TIR-ist care se dă cult.

Ca orice om cult, dl. Nemeș nu putea să scrie pe pagina sa de FaceBOOK că Festivalul Internațional de poezie a ajuns la ediția cu numărul 40, folosind cifre arabe. Un om cult scrie cu ajutorul numerelor romane. Așa că Nemeș a dat următorul titlu albumului său cu pozele de la Festival: „Festivalul internațional de poezie de la Sighet la a LX-a ediție”.

Nivelul de cultură acumulat în Franța, la cutii probabil, nu este suficient pentru a-l feri pe Nemeș de a se face de râs. LX în numere romane înseamnă 60. Numărul 40 în sistemul roman se notează cu XL. Pentru a înțelege și TIR-istul nostru am să explic: XL = 50 - 10, adică 40. LX = 50 + 10, adică 60.

Mi-e greu să cred că Nemeș a știut eronat că ar fi vorba de Ediția cu numărul 60 a Festivalului. Varianta sigură este că Ovidiu Nemeș habar nu are de numerele romane și a pus la plesneală niște X-uri și L-uri, da de or ieși cum trebuie. Bine că nu a confundat numerele romane cu un joc de X și 0.

Nu este o rușine să nu ai școală sau cultură multă. Este însă o rușine să pretinzi a fi cult când nu e cazul. Mai bine ar asculta dl. Nemeș o manea că îi șade mai bine decât să facă pe cultul. Nu de alta, dar devine penibil.

Citește și

Comentarii