Marele Conciliu Ortodox, o reuniune fără precedent în ultimul mileniu, care ar trebui să parafeze unitatea bisericilor creștine ortodoxe din întreaga lume, s-a deschis duminică în insula Creta, titrează Agerpres. Consiliul a început cu o liturghie divină celebrată în comun la Heraklion. Slujba a fost săvârșită de zece întâistătători ai bisericilor ortodoxe, între care și patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu.

Conciliul a fost pregătit de peste cincizeci de ani. Este un eveniment fără precedent de la schisma istorică din 1054 dintre Roma și Constantinopol. Conciliul vizează strângerea rândurilor ortodoxiei.
Marii absenți de la Conciliul Ortodox

Marele absent este Patriarhul Kirill, liderul spiritual al Rusiei care păstorește aproape 130 de milioane de credincioși. Alături de Kirill, lipses și întâistătătorii bisericilor ortodoxe din Antiohia, Bulgaria și Georgia.

Cei absenți au declarat în ultimul moment că nu vor participa. Ei au invocat probleme de esență procedurală, în ciuda acordului pe care și l-au dat la început pentru susținerea reuniunii.
Mesaj de susținere din partea Bisericii Catolice

Papa Francisc, în rugăciunea sa de duminică după-amiază de la Bazilica Sfântul Petru din Vatican, s-a rugat pentru marele conciliu ortodox.

„Să ne unim cu frații noștri ortodocși, invocând Duhul Sfânt să ajute cu darurile sale pe Patriarhii, arhiepiscopii și episcopii adunați în conciliu”, a spus Papa Francisc înainte de a rosti „Ave Maria” în limba italiană.

„Acest conciliu mare și sfânt va purta mesajul de unitate”, a spus, la rândul său, Patriarhul Bartolomeu, în insula Creta, citat de media internațională.

Biserica ortodoxă este estimată la nivel mondial la aproximativ 250 de milioane de credincioși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și