Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, transmis, vineri, AGERPRES, la celebrarea canonizării celor doi suverani pontifi va participa și arhiepiscopul mitropolit de București, Ioan Robu, președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși din întreaga țară.

În cursul dimineții zilei de duminică, în toate bisericile Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), va fi celebrată liturghia pro populo (pentru popor), ca mulțumire pentru canonizarea celor doi papi.

"Prin celebrarea Sfintei Euharistii, care ne unește, ne vom alătura în rugăciune celor care participă la Sfânta Liturghie a canonizării, la Roma, și întregii Biserici Catolice Universale", a explicat pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al ARCB.

În Catedrala Sf. Iosif, din București, Sfânta Liturghie de mulțumire se va celebra la ora 10,30 și va fi prezidată de Cornel Damian, episcop auxiliar. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Damian va da binecuvântarea cu relicva papei Ioan Paul al II-lea.

Ambii suverani pontifi care vor fi declarați sfinți au fost la București în decursul vieții lor: Angelo Roncalli, în 1930 și 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria; Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999.

"Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat o țară majoritar ortodoxă. Ne-a sărutat pământul, a vorbit în limba română și a adus omagiu poporului român. Vor rămâne în istorie Sfânta Liturghie în rit greco-catolic din Catedrala Sf. Iosif, la care papa Ioan Paul al II-lea a participat alături de comunitatea catolică; îmbrățișarea frățească dintre suveranul pontif și patriarhul Teoctist; strigătul spontan Unitate! Unitate! al celor prezenți în Parcul Izvor, la Sfânta Liturghie prezidată de papa Ioan Paul al II-lea în prezența Preafericitului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române", menționează sursa citată.

De asemenea, în timpul misiunii diplomatice în Bulgaria, mons. Angelo Roncalli (viitorul papă Ioan al XXIII-lea) a venit la București de trei ori, în vizită la Nunțiul Apostolic, mons. Angelo Maria Dolci.

În august 1930 a vizitat și mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani, iar mai târziu, în 1944, când era delegat apostolic în Turcia, la cererea rabinului-șef al Ierusalimului, Isaac Herzog, i-a ajutat pe evreii români deportați în Transnistria trimițând ajutoare în lagăre și eliberând certificate false de botez.

Totodată, mons. Roncalli a intervenit pe lângă autoritățile turce pentru ca o navă cu evrei români, plecată din portul Constanța cu destinația Ierusalim, să poată traversa apele teritoriale ale Turciei, grație intervenției lui, fiind salvați circa 750 de evrei români, dintre care 250 de copii orfani.

"Atât Ioan al XXIII-lea cât și Ioan Paul al II-lea ne-au iubit țara, poporul și Bisericile, liantul care îi unește însă pe cei doi de țara noastră fiind un călugăr capucin, Ieremia Valahul (1556-1625), primul român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică. Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtuțile eroice ale călugărului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983, oferind astfel un ocrotitor în Cer românilor prigoniți pentru credința lor", se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și