Acesta a declarat, cu prilejul unei vizite la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoşani, aflată în proces de reabilitare, că toţi cei trei ar urma să fie canonizaţi în anul 2025.

„Nădăjduim, nu în cel mai scurt timp, că nu ardem etapele, să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, de părintele Ilie Cleopa şi de părintele Dionisie cel orb de la Colciu, toţi trei pornind din această zonă, trei părinţi care sunt deja propuşi pentru a fi canonizaţi în anul 2025, peste patru ani, când se împlinesc 100 de ani de la obţinerea rangului de patriarhie şi cred că 140 de ani de la obţinerea autocefaliei. Şi se va marca, dacă Dumnezeu rânduieşte acest moment, prin canonizarea mai multor personalităţi ale vieţii noastre bisericeşti, printre care cei trei pe care i-am amintit şi care s-au născut în această zonă„, a afirmat mitropolitul Teofan.

Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dionisie de la Colciu, propuşi spre canonizare

Înaltul ierarh şi-a mai manifestat speranţa că, până la momentul canonizării, toate cele trei case memoriale vor fi finalizate, pentru a se alătura astfel caselor memoriale dedicate fostului Patriarh Teoctist, de la Tocileni, şi Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Crăiniceni-Horodiştea.

ÎPS Teofan a transmis un mesaj cu prilejul împlinirii a 14 ani de la moartea patriarhului Teoctist Arăpașu, din Tocileni. El a vorbit despre importanța acestei zile pentru creștinătate și mai ales pentru locuitorii Botoșaniului, pentru că Teoctist Arăpașu s-a născut în județul Botoşani

„Să nu fie botoșănean care, cel puțin o dată în viață, să nu meargă la mormântul său de la mormântul său de la București, să nu meargă la mormântul părinților săi de aici, din Botoșani, să nu meargă la casa memorială, pe care o vedem ca un lanț de case memoriale aici, în județul Botoșani: Casa Memorială a patriarhului Teoctist, a Sf. Ioan Iacob de la Hlipiceni și nădăjduim să avem încă trei case memoriale legate de părintele Paisie Olaru, părintele Cleopa Ilie și părintele Dionisie cel orb, toți trei pornind din această zonă, trei părinți care sunt propuși să fie canonizați”, a spus ÎPS Teofan, potrivit botosaninews.ro

Citește și

Comentarii