"Am decis cu puțin timp în urmă măsuri extrem de ferme la adresa celor care beneficiază de statutul de refugiat și al căror comportament nu este conform principiilor noastre", a declarat ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve.

"Voi oferi explicații publice în data de 13 octombrie", a precizat Cazeneuve, care a susținut un discurs în fața senatorilor francezi, cu ocazia examinării în primă lectură a unui proiect de lege privind drepturile imigranților.

"Responsabilitatea mea de a primi în mod demn cetățeni străini pe teritoriul nostru are drept contrapartidă o exigență de fermitate la adresa celor pe care i-am primit și care sfidează regulile noastre, mai ales în contextul amenințărilor actuale", a adăugat ministrul francez.

Cazeneuve a pledat în favoarea unui amendament al guvernului francez, amendament care a fost adoptat și care restabilește posibilitatea de a retrage permisul de ședere temporară sau permisul de ședere pe mai mulți ani în cazul în care un cetățean străin a comis anumite infracțiuni.

"În fața riscurilor dovedite privind încălcarea ordinii publice, administrația trebuie să-și păstreze posibilitatea de a retrage drepturile pe care le-a oferit", a pledat Cazeneuze, invocând în mod concret "traficul de stupefiante, traficul de carne vie, proxenetismul cu minori, reducerea la sclavie".

În timpul examinării proiectului de lege, Senatul francez a condiționat acordarea unei vize pe termen lung de dovada prealabilă privind cunoașterea la un nivel suficient a limbii franceze, de aderarea la valorile fundamentale ale societății franceze și de capacitatea de a exercita o activitate profesională sau de a-și asigura independența financiară.

Textul urmează să fie examinat până vineri și va constitui obiectul unui vot în data de 13 octombrie.

Citește și

loading...