În prezent, românii beneficiază de 13 zile libere în fiecare an: primele două zile din an, 24 ianuarie, două de Paşte, două zile de Rusalii, 1 Mai, 15 august- Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfântul Andrei, 1 Decembrie, 25 şi 26 decembrie.

Cele şase zile libere propuse de parlamentari sunt: Înălţarea Domnului (praznic care cade la 40 de zile după Paşte), 10 Mai - ziua Independenţei României şi a Regalităţii, a treia zi de Crăciun (24 şi 25 decembrie sunt libere legale), 6 ianuarie - Boboteaza, 15 septembrie - începutul anului şcolar pentru elevi, dar şi 19 februarie - ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi.

1. Zi liberă respinsă de senatori şi deputaţi: sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

Propunerea legislativă a vizat introducerea în Codul Muncii, ca sărbătoare legală, a zilei de 21 mai. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, iar initiatorii susţin, în expunerea de motive, ca aportul acestora la răspândirea cultului creţtin este unul prea semnificativ pentru a fi trecut cu vederea.

"Având în vedere că peste două milioane de cetăţeni ai României poartă unul dintre aceste sfinte nume (...) propunem ca data de 21 mai să fie declarată sărbatoare legală", puncteaza iniţiatorii.

Iniţiativa legislativă a fost însă respinsă în ambele camere ale Parlamentului. Deputaţii au respins legea într-un vot covârşitor: 284 de deputaţi au votat pentru respingere, 14 pentru adoptare, şi au fost 3 abţineri.

2. Zi liberă propusă dar respinsă de senatori: Înălţarea Domnului

Iniţiativa legislativă prevede completarea articolului 139 din Legea 53/2003 a Codului Muncii cu o nouă zi liberă şi anume Înălţarea Domnului, numită şi Ziua Eroilor (a 40-a zi după Paşte). Propunerea datează de la sfârşitul anului 2013, când a fost înaintată prima dată Senatului, care a respins-o în septembrie 2014. Printre cei de 25 de deputaţi şi senatori care au iniţiat legea, se numără şi Tudor Ciuhodaru, din grupul parlamentar Democrat şi Popular.

Proiectul de lege a fost prezentat apoi Camerei Deputaţilor în septembrie 2014, care a trimis-o pentru raport comisiilor permanente, iar în prezent este înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.

Legea a primit deja aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale dar şi de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

3. Zi liberă respinsă de Parlament: a treia zi de Crăciun

Iniţiatorul legii, Condurăţeanu Andrei-Răzvan, deputat PSD propune ca românii să fie liberi nu numai în prima şi a doua zi de Crăciun (cele două zile libere care sunt deja sărbători legale), ci şi în a treia zi a acestei sărbători.

Proiectul de lege a fost respinsă iniţial de Senat. Mai apoi şi deputaţii au respins iniţiativa legislativă în 6 mai 2015, cu un vot în unanimitate. 313 deputaţi au votat pentru respingerea legii, niciunul împotriva şi 5 s-au abţinut.

Propunerea legislativă primise însă aviz favorabil de la 4 comisii permanente: Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

4. Zi liberă propusă 6 ianuarie - Bobotează

Sărbătoarea Bobotezei ar putea deveni zi liberă pentru români dacă propunerea senatorului PSD Ovidiu Donţu va fi votată de colegii din Parlament.

Ovidiu Donţu consideră că sărbătoarea Botezului Domnului este una dintre cele mai importante sărbători religioase şi cei care doresc trebuie să poată participa la ceremonii, fără să se învoiască de la serviciu.

Senatorul PSD Donţu a mai arătat că în anul 2015, la fel ca şi în 2013 şi 2014, salariaţii se bucură doar de 8 zile libere legale, care au fost în timpul săptămânii.

Proiectul a fost depus la Senat în 19 februarie şi se află în consultare publică.

5. Ziua de 19 februarie - sărbătoare naţională -" Ziua Brâncuşi "

Proiectul de lege, care propune declararea zilei de 19 februarie, ziua naşterii sculptorului Constantin Brâncuşi, ca sărbătoare naţională, a fost iniţiat de 47 de senatori şi deputaţi.

Parlamentarii enumeră printre argumentele pentru declararea acestei zile ca sărbătoare naţională faptul că ar fi o "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Brâncuşi de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru".

Propunerea legislativă a fost înaintată în februarie 2015 către Senat.

6. Ziua de 15 septembrie - zi liberă pentru părinţi

Senatorul PSD Popa Constantin, iniţiatorul acestei legi propune ca ziua începutului de an şcolar să fie declarată zi liberă pentru părinţi. Şi asta pentru ca părinţii, care de multe ori sunt nevoiţi să se "învoiască sau să îşi ia concediu fără plată, sau mai rău, alţii sunt sancţionaţi de angajatori că întârzie la muncă", să-şi poată însoţi copiii la şcoală.

Legea a fost deja adoptată de Senat şi a primit aviz favorabil de la Guvern şi din partea Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Printre alte propuneri ale parlamentarilor de zile libere a fost şi 6 decembrie (Sfântul Nicolae). Această iniţiativă legislativă au fost însă respinsă de cele două camere ale Parlamentului.

România se află pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte numărul sărbătorilor declarate zile libere. Ţara noastră se află pe acelaşi loc cu Slovacia care are 13 de sărbătoare libere, potrivit unui studiu efectuat în 2013.

Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere, urmată de Spania cu 14, iar Marea Britanie, Olanda şi Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere, conform aceluiaşi studiu din 2013. În top mai intră Turcia cu 14,5 sărbători publice, urmată de Rusia (14, Cehia şi Lituania au câte 12 sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi Serbia (9).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și