Tânăra patinatoare, în vârstă de 15 ani, a fost testată pe 25 decembrie la Sankt Petersburg, în cadrul Campionatului Rusiei de către RUSADA, agenţia rusă antidoping. Rezultatul nu a fost cunoscut până pe 8 februarie. Produsul în cauză, trimetazidina, este un medicament utilizat în mod normal în tratamentul anginei pectorale.

Înainte de acest test pozitiv, Valieva a devenit prima femeie care a finalizat cu succes un cvadruplu salt, quadruplul salchow, la Jocurile Olimpice.

Participarea Kamilei Valieva la competiţia individuală feminină, programată pe 15 şi 17 februarie, este acum suspendată, în aşteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), a indicat ITA.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a câştigat proba pe echipe, care a avut loc luni, iar Valieva a avut o contribuţie majoră la succesul formaţiei ruse. Festivitatea de premiere pentru competiţia de patinaj artistic pe echipe a fost amânată. Ea a câştigat proba individuală feminină, impunându-se atât la programul scurt, cât şi la cel liber.

Premieră la Jocurile Olimpice

Valieva a efectuat două sărituri cvadruple, o execuţie în premieră cu succes la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. Situaţia este complicată pentru că, în conformitate cu Codului Mondial Antidoping, Valieva este o "persoană protejată".

Aceasta înseamnă că, în calitate de "sportivă care la momentul încălcării regulilor antidoping nu a împlinit vârsta de şaisprezece ani", Valieva nu poate fi considerată oficial că se face vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și