Personajul lui Marin Preda întreabă destul de des: „Pe ce te bazezi″, voind astfel, să cunoască mai bine argumentele celui pe care-l întreabă. Plecând de la clasica întrebare şi transformând-o în formula de adresare politicoasă, pot întreba pe cei care dau interviuri şi asigură populaţia că la noi totul va fi bine: pe ce vă bazaţi?

China, o parte importantă a ei ca să fiu mai exact, Asia, America de Nord, Australia, au deja oameni contaminaţi cu coronavirus. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, zice să stăm liniştiţi. Virusul are şanse foarte mici să ajungă până la noi. Citez două idei sintetizate de www.hotnews.ro şi prezentate azi, 27 ianuarie, online:„Institutul Matei Bals are toate capacitățile să diagnosticheze și să trateze acești pacienți, dacă va fi necesar; 51 de persoane diagnosticate cu virusul au fost vindecate″.

Pe ce vă bazaţi, domnule doctor Adrian Streinu Cercel, când spuneţi că în România sunt şanse mici să ajungă virusul? În era miilor de kilometri parcurşi în ore, sau zeci de ore, să nu fi scăpat nimeni cu virusul deja în organism şi aterizat direct la Otopeni? Până s-a trezit omenirea cu noua problemă mondială au trecut nişte zile, timp în care oamenii au circulat, folosind căile cele mai rapide de transport.

51 de persoane diagnosticate au fost vindecate. De unde sunt acele persoane? Din China, sau din acea parte a lumii, în totalitatea ei, unde virusul a intrat deja? Dacă sunt 51 de vindecări, ne puteţi spune câte îmbolnăviri sunt, măcar aşa, aproximativ?

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie ne spune despre un grup de la Mioveni care se întoarce din China: „vin nişte oameni sănătoşi″, deci grupul nu trebuie pus sub observaţie, nu trebuie să stea izolat două săptămâni, cum fac alte ţări cu conaţionalii lor care se întorc din China, ne asigură dr. Cercel. Sigur că Ambasada României în China ştie tot despre grupul din Mioveni, chiar şi faptul că toţi sunt sănătoşi.

Pe ce te bazezi, dragă Ambasadă, din moment ce teste rapide pentru coronavirus nu există pe nicăieri? Cum au fost testaţi cei din Mioveni, din moment ce sănătatea lor e doar aparentă în momentul de faţă?

„Toate persoanele care ajung în România și au călătorit în ultimele 14 zile în China sunt trecute într-o bază de date și monitorizate″, a spus la finalul ședinței Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, dr. Cercel.

Ce înseamnă, mai concret, că sunt monitorizate (văd că nu mai ştie nimeni să spună că sunt sub observaţie!) ? Sunt lăsate acasă, să meargă la vecini, la rude, prin magazine, să primească vizitatori, etc.? Noi plecăm de la convingerea că avem de toate, că nimic nu ni se poate întâmpla, totul e sub control.

Sunteţi siguri că aşa e, stimaţi domni? Pe ce vă bazaţi, de fapt?

P.S. Oricine poate fi întrebat când e interesat de ce se întâmplă în jurul său, pe ce se bazează punând nişte întrebări. Nici eu nu pot eluda întrebarea marinpredaiană. Şi nu ocolesc nici răspunsul: după tragedia de la Colectiv, cei care aveau frâiele Sănătăţii în mâini ne asigurau că avem toate condiţiile de a-i trata pe arşi. Dumnezeu să-i odihnească!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și