Sesizarea Executivului se referea la obiecția de neconstituționalitate a actului normativ de modificare și completare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

“Cu pensiile aleșilor locali am admis sesizarea Guvernului, obiecția de neconstituționalitate plecând de la premisa că după reexaminare Parlamentul nu a urmat de la început calea care ar fi trebuit pentru că noi declarasem deja în întregime că este neconstituțională și că trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare — nu s-a ținut cont de decizia noastră anterioară prin care le ceream legiuitorului și inițiatorilor să precizeze clar natura juridică a indemnizației. Ei au botezat-o indemnizație, dar în paralel s-au referit și la dreptul la pensie, au condiționat de vechimea în muncă. Dacă ei vor să repete această inițiativă (…) vor trebui să se pronunțe clar asupra modului de calcul al indemnizației atunci când aleșii locali au mai mult de trei mandate de diferite feluri — primar, consilier județean, vicepreședinte — pentru că acum nu rezulta clar cum va trebui calculat”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, Parlamentul ar trebui, în cazul în care revine asupra acestei inițiative, să nu mai facă discriminare între diverse categorii de aleși locali.

Dorneanu a menționat că asupra surselor de finanțare care au fost nominalizate ca aparținând bugetului local nu este suficientă doar această trimitere, ci precizări cum se constituie aceste resurse. “Doar trimiterea la resursele locale te duce implicit la ideea că ele trebuie să fie suplimentate”, a afirmat el.

În 27 iunie, premierul Dacian Cioloș a anunțat că Executivul a contestat din nou la CCR legea privind pensiile speciale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet