În cadrul Spitalului de Recuperare Borşa, cazurile pe acest segment au început să apară odată cu instalarea primăverii, iar conducerea unităţii a precizat că are o medie de aproximativ două cazuri pe zi. Cei mai afectaţi sunt maramureşenii care ies la iarbă verde.

„La noi sunt destul de frecvente muşcăturile de căpuşe, cu o medie cam de două-trei cazuri pe zi. Au început să apară din luna aprilie, cam de la începutul primăverii. Însă nu sunt cazuri grave. De cele mai multe ori, lumea vine din timp. În această săptămână, de exemplu, am avut un pacient cu două căpuşe, pe fiecare picior câte una. Pacientul a ieşit la iarbă verde şi a purtat pantaloni scurţi. În general, lumea ajunge la noi după ieşirile la iarbă verde, când nu s-a protejat corespunzător. De aceea este recomandat să umble cu pantaloni lungi şi cu bluze cu mânecă lungă”, spune Ana Pop, managerul Spitalului de Recuperare Borşa.

„Tare rău mă mănâncă”

Unii maramureşeni muşcaţi susţin că s-au prezentat la medic imediat ce au depistat o căpuşă, în timp ce alţii au întârziat consultul şi au venit doar în momentul în care au avut reacţii locale. „Eu am ieşit într-o drumeţie şi abia dimineaţă am observat, întâmplător, că am luat o căpuşă şi atunci m-am dus repede la spital. Nu am simţit nimic, noroc că am văzut-o. Nu am avut curajul să mi-o scot singură. După ce am descoperit căpuşa, am vorbit şi cu restul din grup, să se verifice şi ei. Ceilalţi au avut noroc. Mă mir că am luat, că doar am avut pantaloni lungi, dar cine ştie cum mi s-a băgat pe sub haine? De acuma o să fiu mai atentă şi o să mă verific după fiecare ieşire în natură”, a povestit o tânără care s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe din Borşa.

„Pe mine cam de-o săptămână cred că m-a muşcat. Numai m-am trezit că am ceva şi am încercat s-o dau jos. Acum am venit la medic, că nu mai pot, tare rău mă mănâncă. Nu ştiu de unde-o mai apărut şi căpuşele astea, că înainte n-o fost”, a declarat o altă localnică din Borşa, venită şi ea de urgenţă la spital.

Medicii avertizează că, în anumite situaţii, muşcăturile de căpuşe pot da reacţii locale, motiv pentru care este necesar un tratament recomandat de specialişti.

Depistat întâmplător cu două căpuşe

În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare însă, cazurile de muşcături de căpuşe se înregistrează sporadic. În această lună, unitatea a depistat un pacient cu căpuşe, însă în mod întâmplător.

„În ultima lună am avut o singură prezentare, respectiv luni, la un pacient în cazul căruia s-au găsit două căpuşe. Şi în acest caz însă, ele au fost descoperite întâmplător, deoarece pacientul a venit la spital cu un traumatism. Cel mai probabil că acele căpuşe nu erau de mult timp, deoarece erau vizibile. Dacă se întârzie, atunci căpuşele nu mai sunt vizibile şi există riscul ca pacienţii să facă boala Lyme şi nu ştiu ce au”, a declarat Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet