"Prin decizia pe care am luat-o astăzi, practic includem în gradul de handicap persoanele care suferă de hemiplagie, hemipareză în urma unui accident vascular cerebral, cei care suferă de hemofilie, cei care suferă de boli degenerative, cum ar fi coxartroza, cât și cei care suferă de boli deosebit de rare. Ei vor beneficia de indemnizații pentru persoanele cu handicap, cât și de însoțitori permanenți sau parțiali", a declarat ministrul Muncii Rovana Plumb.

Ea a explicat că "indemnizația pentru persoanele care sunt încadrate în handicap este 234 de lei în momentul de față, iar pentru cei care însoțesc persoanele care au nevoie de îngrijire permanentă sau parțială, începând cu salariul minim pe economie".

"Dosarele pot fi depuse de astăzi. (...) Până acum primeau (indemnizație-n.r.) doar cei care erau la pat și nu se puteau mobiliza în niciun fel. De astăzi introducem ca și criteriu pentru a se încadra în gradul de handicap pe cei care în urma accidentelor vasculare cerebrale suferă de hemiplegii sau hemipareze, cei care sunt imobilizați parțial", a spus Rovana Plumb.

La rândul său, ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu a precizat că 70.000 de pacienți sunt vizați de acest ordin, care a fost imperios solicitat de Organizația Mondială a Sănătății.

"În sfârșit, România aplică criteriile Organizației Mondiale a Sănătății care ne-a recomandat de foarte mult timp să facem acest ordin care nu a fost până acum, din păcate, în atenția miniștrilor de la Muncă și Sănătate", a precizat Bănicioiu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și