Simpozionul se înscrie în suita manifestărilor dedicate personalităților culturale din Sighetu Marmației în anul în care se aniversează 690 de ani de la atestarea documentară a orașului.

Profesorul doctor etnolog Mihai Dăncuş a desfășurat o activitatea profesională excepţională cuprinzând colecţionarea a mii de obiecte muzeale, multe de patrimoniu naţional şi peste 100 de unităţi arhitectonice pentru muzeul în aer liber de la Sighetu Marmaţiei, a înființat secții ale Muzeului Maramureșului (Muzeul Satului Maramureşean, Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apşa”,Galeriile de Artă, Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş, Casa memorială Elie Wiesel ),a efectuat cercetări în care a adunat un bogat material documentar, a condus numeroase lucrări de restaurare a unor biserici de lemn şi a altor construcţii de importanţă istorică, a participat la realizarea unor filme ştiinţifice şi documentare. A publicat studii şi comunicări ştiinţifice în volume şi reviste de specialitate. Muzeograf şi etnograf, etnolog şi om de cultură, a fost timp de peste patru decenii director al Muzeului Maramureşului din Sighet, este Cetăţean de Onoare al municipiului Sighetu Marmației, a primit numeroase distincţii şi decoraţii, diplome şi brevete în ţară şi în străinătate, lista acestora fiind impresionantă.

Mihai Dăncuş este unul dintre cei mai reprezentativi etnologi şi etnografi din România, cu reputaţie internaţională, şi, cu siguranţă, printre cei mai tenace şi competenţi cercetători ai culturii materiale şi ai spiritualităţii maramureşene.

Poetul, politicianul şi universitarul Gheorghe Mihai Bârlea, are o activitate profesională impresionantă: bibliotecar, bibliotecar şef, director la Biblioteca Municipală Sighetu Marmaţiei; profesor la liceele din municipiu; consilier și consilier şef la Inspectoratul pentru Cultură Maramureş; Prefect al Judeţului Maramureş; profesor asociat, lector universitar, conferenţiar universitar la Universitatea de Nord Baia Mare, prodecan la Facultatea de Litere; profesor asociat la Colegiul universitar „Babeş- Bolyai” din Sighetu Marmaţiei; director - Muzeul Memorial Sighet; membru în Senatul Universităţii de Nord Baia Mare; membru al Catedrei UNESCO din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, Coordonator al Bibliotecii Universitare din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare; Preşedinte al Consiliului de administraţie al Clubului Sportiv Universitar „Ştiinţa” de pe lângă Universitatea de Nord Baia Mare.

Gheorghe Mihai Bârlea este membru a mai multor asociaţii culturale din judeţ şi din ţară; membru fondator al Fundaţiei Academia Civică; membru în Comitetul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului Bucureşti; iniţiator al simpozioanelor şi al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, alături de Ana Blandiana şi Romulus Rusan, personalităţi locale şi naţionale reprezentând societatea civilă, este cetăţean de onoare al localităţilor Bârsana, Repedea, Şieu (Maramureş), Apşa de Mijloc şi Apşa de Jos din regiunea Transcarpatia (Ucraina) şi Slatina
(Transcarpatia- Ucraina ). Gheorghe Mihai Bârlea a fost senator, preşedinte al Comisiei permanente comune –Senat şi Camera Deputaţilor pentru statutul senatorilor şi deputaţilor şi regulamentul organizării şedinţelor comune a celor două Camere; membru în Comisia pentru cultură şi mass-media din Senatul României. La toate se adaugă lucrări și cărți publicate, inițierea și organizarea unor manifestări culturale de prestigiu în municipiu și în județ.

Vasile Bârlea (frate geamăn a lui Gheorghe Mihai Bârlea), este manager al firmelor de construcţii şi restaurări Axis-B şi Axa Recons din Sighetu Marmaţiei, artist plastic. A lucrat la Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmației. Având o experiență în domeniul consevării și valorificării obiectelor de muzeu, mai ales în lemn, are o activitate bogată, prin firmele pe care le administrează, în restaurarea unor obiective de patrimoniu din județ și din țară (restaurarea unor biserici de lemn şi a altor construcţii).

Cel mai important obiectiv realizat în ultimii ani în Sighetu Marmației este ”Sectorul de instalatii tehnice actionate hidraulic in Muzeul Satului Maramuresean”. Ca pictor a participat la cu lucrări în ulei la numeroase expoziții de grup și expoziții personale în județ și în țară.

Trei personalități care au contribuit la îmbogățirea zestrei culturale a orașului și județului !

Citește și

loading...