„Imediat va intra în vigoare Constituția Federației ruse în legătură cu aceste teritorii. Aici totul este foarte clar în acest sens. Dacă există un act de intrare a acestor teritorii în Federația Rusă, atunci, în consecință, prevederile relevante ale constituției noastre vor funcționa deja”, a declarat Peskov potrivit TASS, agenția de propagandă a Kremlinului.

Patru regiuni din Ucraina aflate sub ocupație rusă derulează, începând de vineri, referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări nelegale.

Referendumurile de au început la ora 5:00 GMT (8:00, ora României) și folosesc doar buletine de vot pe hârtie şi nu votul electronic, din cauza unor „probleme tehnice”, precizează agenţia oficială rusă de presă Tass.

Votul în persoană, în secţii de votare, are loc numai la 27 septembrie, iar de vineri şi până marţi votul are loc ”în colectivităţi şi din uşă în uşă, din motive de securitate”, mai precizează Tass.

Rezidenţii ”republicilor” de la Doneţk şi de la Lugansk sunt întrebaţi, pe aceste buletine, dacă ”susţin aderarea republicii la Rusia ca subiect al federaţiei”, potrivit News.ro.

Rezidenţii regiunilor ucrainene Zaporojie şi Herson sunt întrebaţi dacă sunt ”în favoarea secesiunii de regiunea din Ucraina, crearea unei ţări independente şi aderarea ulterioară la Rusia ca subiect a federaţiei”.

În Donbass, buletinele de vot sunt imprimate în rusă, iar în Zaporojie şi Herson, întrebarea de pe buletinul de vot este scrisă atât în ucraineană, cât şi în rusă.

Locuitorii din Herson - inclusiv cei care au fugit - au posibilitatea să voteze în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi într-un număr de oraşe ruseşti, inclusiv la Moscova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet