În total, peste 1 milion de persoane şi reprezentanţi de la aproximativ 600 de asociaţii şi organizaţii LGBT+ au participat la acest eveniment care se doreşte "cel mai mare şi cel mai cuprinzător din istorie", potrivit organizatorilor. De asemenea, evenimentul de sâmbătă a fost primul marş gay organizat în Marea Britanie după declanşarea pandemiei de coronavirus, care a cauzat anularea ediţiilor din 2020 şi 2021.

Participanţii au pornit sâmbătă la prânz din Hyde Park şi au defilat până la Whitehall, în centrul Londrei, pentru a aduce un omagiu primului marş LGBT din Regatul Unit, care a avut loc în anul 1972.

Atunci, câteva sute de persoane au participat la acea defilare originală, organizată la doar cinci ani după dezincriminarea homosexualităţii în Regatul Unit.

Militanţii din epocă au avut "un curaj incredibil", a declarat pe Twitter prim-ministrul britanic Boris Johnson, care le-a dorit participanţilor de sâmbătă să aibă parte de "o paradă fericită".

În cinci decenii, numărul participanţilor la Parada gay ("Gay Pride" în limba engleză - n.r.) a crescut de la câteva sute la mai multe zeci şi sute de mii, iar manifestarea în sine, concepută iniţial ca un eveniment extrem de politizat, a devenit de-a lungul anilor mult mai festivă, incluzând şi concerte. De altfel, programul marşului din acest an a inclus şi un concert susţinut sâmbătă seară de cântăreaţa pop americană Ava Max.

În cortegiul de manifestanţi, activişti care luptă pentru drepturile persoanelor gay purtau pancarte cu mesaje precum "Am fost acolo în 1972" şi "Lupta continuă pentru libertatea comunităţii LGBT+ din lumea întreagă".

Dar, potrivit lui Peter Tatchell, activist care militează de mulţi ani pentru drepturile LGBT+, unii dintre participanţii la marşul istoric din 1972 au boicotat ediţia de sâmbătă, considerând-o "depolitizată şi comercializată".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și