Multi candidati de la licee de prestigiu din Baia Mare s-au aratat nemultumiti de rezultatele afisate la bacalaureat, in conditiile in care si-au evaluat lucrarile si se asteptau la note mult mai mari. La unele licee au existat chiar clase intregi de elevi care au depus contestatii. Exista si absolventi care acuza faptul ca au existat situatii bizare, in care colegi de-ai lor cu rezultate slabe la invatatura au obtinut note foarte mari la probele de bacalaureat.

„S-au facut foarte multe contestatii la nivel de judet, in special la nivelul celor mai bune colegii nationale, avand in vedere ca multi elevi se asteptau sa ia note foarte mari - peste 9.80 -, si au luat peste 8.00. S-au intamplat si multe cazuri in care elevi care au fost mai modesti pe parcursul celor patru ani de liceu au luat note peste 9.50, iar la clasa abia au trecut, la unele materii chiar cu riscul de a ramane corigenti. Cred ca asta este graitor pentru coruptia care a fost la bac”, a aratat un candidat de la Colegiul National „Vasile Lucaciu”, Ciprian Grumaz.

Conform datelor centralizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures, cele mai multe contestatii au fost depuse la Limba si literatura romana, fiind inregistrate 275 de solicitari de recorectare din partea absolventilor de la profilul real si 111, din parea celor care au urmat specializari umaniste. La Matematica, au fost 192 de contestatii, formulate de catre absolventii din invatamantul liceal tehnologic.

„La nivelul judetului nostru s-au depus 1.067 de contestatii - aproximativ 25% din numarul candidatilor care au fost la examenul de bacalaureat, daca avem in vedere ca au fost 4.339 de elevi prezenti la aceasta sesiune a bacalaureatului. E un numar relativ mare, generat de faptul ca unii dintre candidati nu se autoevalueaza corespunzator. Aveau posibilitatea sa faca lucrul acesta, pentru ca in ziua in care s-a desfasurat proba de examen au avut si baremele de evaluare si puteau sa se autoevalueze si sa isi stabileasca in conditii de obiectivitate punctajul pe care il realizeaza”, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.

Reprezentantii ISJ Maramures au precizat ca se asteapta ca putine note sa fie modificate in urma recorectarilor, avand in vedere faptul ca evaluatorii au fost nevoiti sa respecte baremele. Aceasta inseamna ca procentul de promovabilitate in judet va ramane de aproximativ 60% in aceasta sesiune a bacalaureatului.

Pentru a fi modificata nota initiala, trebuie sa existe o diferenta mai mare de 0.50 de puncte. Mai mult decat atat, nota poate fi modificata atat prin crestere, cat si prin scadere. Rezultatele finale in urma contestatiilor vor fi afisate in centrele de examen si pe site-ul ISJ Maramures vineri, 12 iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și