”Pentru această pădure voi lupta până la ultima picătură de sânge!” Este mesajul disperării pe care locuitorii pădurii amazoniene îl trimit preşedintelui brazilian.

Oamenii acuză că valul de incendii este urmarea politicii liderului de extremă dreaptă, care vrea ca pădurea să fie înlocuită de terenuri cultivate.

Lumea întreagă este în alertă după catastrofa ecologică. În zeci de oraşe, oamenii s-au strâns în faţa ambasadelor Braziliei şi au cerut acţiuni urgente pentru stingerea incendiilor.

Preşedintele Franţei a răspuns apelurilor şi a plasat criza ecologică din Amazon în fruntea agendei summitului G7, care începe astăzi. Emmanuel Macron ameninţă să blocheze un acord comercial între Uniunea Europeană şi America de Sud.

EMMANUEL MACRON, preşedintele Franţei: În ceea ce priveşte Amazonul, nu doar că vom lansa un apel, ci vom lansa şi acţiuni din partea tuturor puterilor mondiale prezente, în parteneriat cu ţările din Amazon.

Încolţit, presedintele Braziliei a făcut un pas înapoi şi a ordonat armatei să ajute la stingerea incendiilor. El şi-a menţinut totuşi tonul sfidător la adresa ţărilor occidentale.

JAIR BOLSONARO, Președintele Braziliei: Am mai spus-o: şi în California sunt incendii, şi ce dacă? Se mai întâmplă! Aici, la noi, a fost o mână criminală, ştim bine asta!

În Bolivia, a intrat în acţiune un avion Boeing 747, adaptat ca un uriaş bombardier cu apă.

De la începutul anului, în cele peste 72 de mii de incendiii, au ars sute de mii de hectare din pădurea amazoniană. Cea care produce 20 la sută din oxigenul planetei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet