Românii aflați pe lista neagră a Kremlinului sunt Eugen Tomac - președintele PMP, Adrian Cioroianu - fost ministru de Externe și ambasador desemnat pe lângă UNESCO, Iulian Chifu - fostul consilier prezidențial pentru Securitate și Politică Externă al lui Traian Băsescu, Tiberiu Liviu Chondon - șeful Statului Major al Forțelor Navale și Gheorghe Hațegan - director general adjunct al companiei de stat, Transgaz.

Iulian Chifu, fostul consilier prezidențial pentru Securitate și Politică Externă al lui Traian Băsescu, a scris pe un site de socializare că nu avea oricum în plan o vacanță în Rusia și că, dacă acesta este prețul pentru a comenta încâlcarea regulilor dreptului internațional de câtre Rusia, merită să existe pe lista neagră a Kremlinului.

"Tuturor celor care mi-au solicitat reacții la includerea pe presupusa lista a persoanalităților cărora li se refuză intrarea în Rusia:

- nu pot comenta alegații, presupuneri, aserțiuni neprobate. E o formă de respect față de media.

- nu aveam în plan vacanță în Rusia

- daca ăsta e prețul pentru a comenta liber și argumentat încalcarea de către Rusia a regulilor dreptului internațional și a angajamentelor de securitate europene în Georgia și Ucraina, merită!", a scris pe Facebook Iulian Chifu.

Eugen Tomac, președintele partidului Mișcare Populară a declarat că nu este surprins că apare pe listă.

"Este decizia politică a Kremlinului de a întocmi o listă cu oameni pe care îi consideră neprielnici Federației Rusă. Bănuiesc că este un răspuns la sacțiuniile pe care UE le-a dat Rusie pentru anexarea peninsulei Crimea. Nu sunt surprins că apar pe listă", a spus Eugen Tomac.

Președintele Mișcării Populare spune că ce se întâmplă în prezent în Ucraina este periculos, "Rusia lui Putin nu are de gând să se oprească aici", a mai adăugat Tomac.

”Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus”, a declarat Mark Rutte, șeful diplomației olandeze.

El a mai susținut că această listă ”nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului internațional” deoarece Rusia a întocmit-o ca reacție față de sancțiunile adoptate de UE împotriva sa, ca urmare a sancțiunilor destabilizatoare ale Rusia împotriva Ucrainei.

Conform unei surse din diplomația europeană citată de France Presse, Moscova a refuzat viza de intrare mai multor politicieni europeni în ultimele luni, dar până la trimiterea listei, guvernul rus nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și