Au urmat o serie de spectacole în care au jucat medici, profesori, funcționari și angajați a intreprinderilor sighetene, spectacole regizate de actori sau regizori de la teatrele din Baia Mare, Cluj Napoca sau Satu Mare.

În cadrul proiectelor Centrului Clutural Sighetu Marmației de revigorarea a activității artistice de amatori, au fost montate piesele: „Un musafir neașteptat”, de Ludovic Bruckstein, „O noapte furtunoasă” de IL Caragiale și „Janka” de Oscar K. Speace, regia artistică Dorel Todea. Celor trei piese de teatru li s-au adăugat spectacolele cu scenarii scrise de Dorel Todea și prezetate de secția de tineret a Teatrului sighetean: “Dor de Eminescu “, “ Cântecul cerbilor“ (versuri Tiberiu Utan),“ Cămașa de in “ (versuri Gheorghe Pârja), spectacolele din cadrul “Festivalului de teatru scurt“, ediția I (luna mai 2015) și divertismentul “Moda la palat“.

Secția de Teatru a Centrului Cultural Sighet încheie prima stagiune cu un bilanț deosebit: circa cinci mii de spectatori și cu încasări de câteva mii de lei! Cel mai important a fost faptul că mii de sigheteni au fost la spectacole dovedind interes pentru teatru și răsplătind cu aplauze actorii și realizatorii reprezentațiilor!

Prima piesă care a văzut luminile rampei a fost „Un musafir neașteptat”, de Ludovic Bruckstein, avînd în rolurile principale doi tineri de vârsta personajelor: Ileana Victoria Dunca și Andrei Hotico. A urmat „O noapte furtunoasă” de IL Caragiale. O lume pe care o știam apusă, a înviat sub ochii spectatorilor etalându-și sentimentele puternice de iubire și de ură, trăiri intense ce se ivesc ușor-ușor, pe măsură ce se desfășoară reprezentația. Distribuția a fost următoarea: Jupân Dumitrache (Florin Dragoste), Veta (Ileana Nemeş), Ziţa (Luminiţa Colopelnic), Rică Venturiano (Valeriu Vama), Nae Ipingescu (Dorel Todea), Chiriac (Bogdan Paşca), Spiridon (Darius Colopelnic. Jucate cu aplomb de actorii Secţiei de teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei, personajele caragialeşti ale sfârşitului de secol XIX se dovedesc apte de a-şi afirma actualitatea şi unicitatea şi prin intermediul limbajul nonverbal, specific teatrului universal al secolului XXI. Regizorul propune o montare originală, într-un decor bine gândit, cu elemente noi care completează atmosfera din epocă.

Spectacolul cu piesa „Janka” de Oscar K. Speace, pus în scenă într-o nouă viziune regizorală, prezintă pe Janka în cele patru ipostaze, la patru vârste diferite, lansând un mesaj de condamnare a crimelor din cel de al doilea război mondial, un mesaj de pace şi toleranţă ! Ioana Vraja (Janka la maturitate) a interpretat cu cu sobrietate dar cu putere un text dificil, plin de elemente dramatice, Alina Maria (Janka în lagăr) s-a dovedit o adevărată actriță, impresionând prin evocarea momentelor dramatice din lagăr, Adela Neag a avut o interpretare elegantă, plină de sensibilitate, evocând momentele fericite ale personajului, o supriză deosebită a produs-o Denisa Vraja care a interpretat cu aplomb, cu o adevărată maiestrie actoricească personajul la vîrsta copilăriei, a perioadei de la Sighet, în perioada când începea drama familiei Festingher.

Prologul spectacolului a fost interpretat de Dorel Todea, întruchipându-l pe Oscar, ca apoi să treacă la pupitrul muzical și de lumini, asistat tehnic de Florian Szabo.

În anul 2016, Secția de teatru va prezenta în reluare piesa „Janka” de Oscar K. Speace și cel mai probabil va susține spectacole (pentru comunitatea românească) în Austria cu piesa„O noapte furtunoasă” de IL Caragiale. Va avea loc premiera cu piesele„ D-ale carnavalului” de I.L. Caragiale și „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet