În prezent nu există plafon pentru plățile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plățile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finanțelor intenționează să promoveze această măsură până la sfârșitul lunii februarie.

Măsura privind reducerea plăților în numerar face parte dintr-o serie de măsuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chițoiu intenționează să le promoveze în prima parte a anului 2014. Alte măsuri fiscale avute în vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalități și simplificarea și detalierea rambursării de TVA.

Evaziunea fiscală are ca motor principal plățile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operațiuni în numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, în domeniul cerealelor și panificației, operațiunile de plăți se fac în principal în numerar.

"O persoană fizică nu se va mai duce cu geanta plină cu bani să cumpere terenuri, case, mașini", a adăugat Chițoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chițoiu a menționat ca obiectiv îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat și reducerea semnificativă a evaziunii fiscale. În cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupă de administrare, control și colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

După 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat între 28% și 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeană /UE/, România ar trebui să ajungă la venituri bugetare de 38-40% din PIB.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet