„Sunt complet atipice. Am fost afectați în ultimele zile de partea sudică a ciclonului Sabine/Ciara, care a adus precipitații și vânt, mai ales în nord-vest și centru. Această parte sudică a frontului a întâlnit un aer cald în zona țării noastre. Săptămâna trecută a fost viscol și ger, după care vremea s-a încălzit. Și atunci am avut parte de astfel de manifestări convective. Norii, cu precipitațiile asociate, s-au dezvoltat foarte mult în altitudine, cum se întâmplă de obicei în sezonul cald.

Și la începutul iernii există astfel de cazuri în care norul respectiv să aducă un anumit tip de precipitații, în funcție de temperaturile din zona respectivă, dar, fiind atât de dezvoltat pe verticală, să fie și frecare între particulele din nori și să apară tunete și fulgere în timp ce ninge sau cade grindină sau ploaie înghețată”, a explicat Simona Căpșună.

„Ieri, în partea de vest, sud-vest a țării, chiar și în nord, am avut astfel de manifestări neobișnuite pe care le întâlnim de obicei la începutul sau la finalul iernii, dar nu în mijlocul sezonului, când ar trebui să fie mult mai frig”, a adăugat ea.

Citește și

loading...