"PNL va promova și va începe demersurile pentru demiterea acestui Avocat al Poporului care se numește Victor Ciorbea, care nu a urmărit decât interesele personale în această funcție pe care o are. Procedura este parlamentară și noi o vom promova în conformitate cu legea", a afirmat Toader la o conferință de presă la care au mai participat liderul Grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban, și deputatul Cristina Pocora.

El a adăugat că o decizie politică în acest sens va fi luată la următorul Birou permanent al partidului.

La rândul său, Ludovic Orban a spus că această chestiune a fost discutată la nivelul conducerii Grupului parlamentar.

"Ne dorim să inițiem această procedură pentru niște motive foarte simple și foarte clare. Există multe acte normative, ordonanțe de urgență, ordonanțe simple ale Guvernului pe care atât membrii Grupului parlamentar al PNL, dar mai ales reprezentanți ai societății civile, sindicate au solicitat Avocatului Poporului să-și exercite atribuția de a invoca excepțiile de neconstituționalitate, adică de a ataca practic la Curtea Constituțională. Pentru că o ordonanță simplă sau de guvern nu poate fi atacată la CCR de parlamentar, ci singura entitate care poate să atace la Curtea Constituțională este Avocatul Poporului", a precizat Orban.

Mircea Toader a prezentat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. El a explicat că aceasta se impune pentru că, în forma actuală a legii, dreptul de a sesiza CCR asupra ordonanțelor Guvernului ce pot conține prevederi neconforme cu legea aparține exclusiv Avocatului Poporului, iar uzanțele anterioare "au demonstrat că Avocatul Poporului, fiind desemnat prin girul partidului sau coaliției aflate la guvernare, nu este dispus să sesizeze CCR, indiferent dacă prevederile ordonanțelor emise de Guvern încalcă flagrant drepturi și libertăți fundamentale".

"Prezenta propunere legislativă vrea să înlăture această discrepanță instituțională, în sensul că Avocatul Poporului să poată fi sesizat cu solicitarea de a sesiza CCR la cererea motivată a 15 senatori sau 20 de deputați sau la cererea a 2.000 de cetățeni români, indiferent de gen, religie sau etnie. Dacă Avocatul Poporului nu va da curs acestei solicitări, va trebui ca, în termen de 30 de zile de la primirea sesizării, să motiveze în scris refuzul, în caz contrar putând fi revocat", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit lui Mircea Toader, poate fi numit Avocat al Poporului orice cetățean român care are o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior, nu a fost membru al unui partid politic în ultimii zece ani, nu a fost condamnat printr-o decizie judecătorească definitivă și nu a desfășurat activități de poliție politică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și