Consilierii din partea regiunii Transcarpatia au făcut demersuri repetate în fața guvernului pentru deschiderea acestui punct de control, informează serviciul de presă al deputatului poporului Vasily Petovka.

Șeful interimar al administrației regionale de stat Transcarpatia, Oleksiy Hetmanenko, a participat la o reuniune de coordonare la Kiev pentru a discuta textul acordului internațional privind deschiderea punctului de control Biserica Albă (Ucraina) - Sighetu Marmației (România).

Acordul de deschidere a punctului de control este încheiat sub forma unui schimb de note diplomatice între Cabinetul Miniștrilor Ucrainei și Guvernul României.

Documentul prevede, în special:

Deschiderea punctului de trecere pentru traficul internațional de transport rutier de pasageri și pietoni între așezările Biserica Albă (Ucraina) - Sighetu Marmatie (România).

Punctul de control va funcționa din 24 în 24 de ore..

Partea românească va construi un pod de beton pe cheltuiala proprie.

Infrastructura de ambele părți ale râului de frontier Tisa se va construi de fiecare parte din propriile resurse.

Punctul de trecere va fi deschis după construcția infrastructurii relevante.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Serviciului de Grăniceri din Ucraina, Ministerului Afacerilor Externe. Partea ucraineană și-a confirmat acordul cu cele stipulate în document, astfel că el va fi predate spre confirmare părții române.

Reiterăm: parlamentarii Vasily Petovka, Robert Horvath și Valery Lunchenko au solicitat premierului să încheie un acord între guvernele Ucrainei și România privind deschiderea punctului de trecere a frontierei „Biserica Albă - Sighetu Marmației”.

Această trecere de frontieră este capabilă să descarce în mod semnificativ punctele de control internaționalke „Dyakovo-Halmeu” și „Solotvino-Sighetu Marmației” și să simplifice trecerea frontierei în ambele sensuri. Noul punct va uni rutele turistice din regiunea carpatică și va consolida și mai mult legăturile comerciale, economice, culturale și turistice dintre cele două țări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și