”Condamnă pe inculpatul P.C.G., pentru săvărşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, la pedeapsa de: 6 ani inchisoare şi interzicerea pe o perioada de 5 ani a exercitării drepturilor (…) condamnă pe inculpatul P.C.G., cu datele personale de mai sus, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, la pedeapsa de: 3 ani inchisoare. (…) achită pe inculpatul P C G, cu datele personale de mai sus, de sub acuzatia săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup (…) contopeste pedepsele mai sus aplicate, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 6 ani inchisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din pedeapsa de 3 ani inchisoare, astfel incât inculpatul urmează să execute pedeapsa de 7 ani inchisoare şi interzicerea pe o perioada de 5 ani a exercitării drepturilor”, este decizia magistraților sătmăreni.

Rechizitoriu greu

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Antidrog de la Broul Teritorial Satu Mare al DIICOT şi confirmat deja de judecătorii de cameră preliminară, Cristian P., agent şef principal în cadrul Biroului Investigaţii Criminale Satu Mare, a acţionat în complicitate cu 5 persoane, trimise în faţa instanţei în acelaşi dosar: F. Jozsef, R. Iosif, Ş. Marcel Iacob, P. Rolland, şi T. Daniela Andrea, o pictoriță.

Din datele prezentate în actul de acuzare, primele tranzacţii ale poliţistului datează din 13 ianuarie anul trecut, iar primul client a fost chiar unul dintre inculpaţii din dosar, F. Jozsef, care a cumpărat 10 grame de muguri de canabis, pentru care i-a achitat lui P. 350 lei. F. Jozsef a aflat de „marfă” de la R. Iosif, care i-a oferit la o petrecere o parte din ţigara sa cu canabis, lăudându-se că le are de la amicul său, poliţist.

”Fiind mulţumit de calitatea ţigării, inculpatul s-a arătat interesat să îşi cumpere astfel de substanţe, astfel că i-a solicitat inculpatului să îl ajute în acest sens”, se precizează în rechizitoriu. În faţa procurorilor, bărbatul a pretins că a cumpărat drogurile pentru propriul consum însă din anchetă a reieşit că minte şi că, în următoarele săptămâni, acesta a fost sunat de mai multe persoane, una care i-a cerut să le rezolve „un plic de ăla”, şi o alta care i-a solicitat „una de aia de care i-a dat lui C.”, răspunsul acestuia fiind în sensul că „mai târziu, peste o jumătate de oră, o oră”…

Canabis pentru colegi

La rândul său, R. Iosif a pretins că a fost doar „un intermediar” între poliţist şi F. Jozsef, ştiind că subofiţerul deţine canabis pentru că îl servea deseori cu ţigări „îmbunătăţite”, în timpul unor petreceri în restaurante şi cluburi. Pictoriţa a intrat în afacerile cu canabis în luna februarie a anului trecut, când i-a propus poliţistului, cu care era în relaţii de prietenie „să îi facă rost de canabis pentru suspectul A.A., coleg de studii postuniversitare de arte plastice”.

Ulterior, potrivit informaţiilor din rechizitoriu, femeia a mai revenit cu astfel de solicitări. Astfel, pe 4 aprilie 2017, poliţistul „a procurat şi i-a oferit cantitatea de 1,4-1,5 grame substanţe interzise, aducându-i la cunoştinţă că le-a procurat de la prietenii săi cu suma de 50 de lei, însă în realitate marfa ar costa 100 de lei”. Drogurile erau destinate aceluiaşi coleg al femeii, T. Daniela Andrea fiind cea care i le-a predat, în aceeaşi zi, contra sumei de 60 de lei.

Droguri din maşina Poliţiei

Canabisul fusese procurat de poliţist de la un alt amic de-al său, Ş. Marcel Iacob, şi el inculpat în dosar, care le lua cu 25 de lei şi le vindea cu 50 de lei. Bărbatul a refuzat să facă declaraţii în timpul anchetei, însă procurorii susţin în actul de acuzare că „vinovăţia acestuia reiese din declaraţia inculpatului P. Cristian Giani, coroborată cu rezultatul mandatelor de supraveghere tehnică, materializate în procesele verbale de redare”, spun anchetatorii.

Tot de la Ş. Marcel Iacob a luat canabis poliţistul şi pentru următoarele comenzi făcute de T. Daniela Andrea pe 13 aprilie şi 19 aprilie. Prima era pentru canabis sub formă de ţigări sau materie vegetală pentru C.D., o colegă de serviciu a femeii care voia drogurile „ca să experimenteze”. Pictoriţa i-a adus 2 ţigări cu canabis pentru care a plătit 50 de lei. Cea de a doua comandă, de pe 19 aprilie, Tămăşan a cumpărat pentru ea.

„Tranzacţia a avut loc într-o parcare, unde inculpatul s-a deplasat cu maşina de serviciu”, spun anchetatorii.

Droguri fără vârstă

Printre clienţii poliţistului s-a numărat şi o adolescentă de 16 ani. „Potrivit relatărilor minorei, drogurile erau împachetate într-o pungă simplă, transparentă şi aveau dimensiunea unei mingi de ping-pong. Inculpatul i-a solicitat bani, aceasta oferindu-i suma de 100 de lei, astfel că a cumpărat drogurile. Şi de data aceasta a fost vorba de muguri de canabis”, se mai spune în rechizitoriu, arătându-se că fata a mai cumpărat încă în două rânduri droguri de la poliţist, de fiecare dată plătindu-i câte 100 lei pentru marfa primită.

De unde proveneau drogurile?

Poliţistul a declarat că fuseseră „dintr-o plantă pe care a cultivat-o în cursul anului 2016 în grădina de la domiciliul său”. Anchetatorii susţin că depoziţia lui P. nu era sinceră în totalitate căci în convorbirile purtate cu minora acesta îi aduce la cunoştinţă că a reuşit să facă rost cu greu, comunicându-i într-una din discuţii că „va primi 7 la 400 de lei”.

Citește mai mult pe PresaSM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet