La intalnire au participat: Florin Urs – directorul executiv al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A) Maramures, Sorin Pop – director al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R) Maramures, Virgil Tantas – directorul Directiei Agricole Maramures, Viorica Ciocian – directorul Camerei Agricole Maramures dar si reprezentanti ai pomicultorilor din judetul nostru.

In urma discutiilor cu cei prezenti s-a ajuns la concluzia ca in alcatuirea noii metodologi s-au comis uriase erori, judetului Maramures facandu-i-se o mare nedreptate.

„S-a lucrat la o noua metodologie pentru P.N.D.R-ul 2014-2020 pentru modernizarea si reconversia plantatiilor pomicole, iar aici, Maramuresul, care este recunoscut ca judet cu traditie in pomicultura si zootehnie, s-a trezit ca zonele cu cel mai mare potential din punct de vedere al pomiculturii este Cavnicul la mar si Rozavlea la prun! In al doilea rand, zonele care sunt recunoscute pentru potentialul lor in acest domeniu agricol, nu au in aceasta metodologie nicio referinta: Seiniul, Somcuta Mare, Recea, Grosi, Copalnic Manastur. Aici chiar compozitia chimica a solului permite infiintarea plantatiilor pomicole.

Cei care au decis si au lucrat la acest draft, eu sper ca au stiut ca in Maramures am avut cea mai puternica statiune de cercetare in pomicultura din Romania, la Dura, langa municipiul Baia Mare!”, a precizat prefectul Anton Rohian.

„Institutul de la Maracineni, impreuna cu Statiunea de Cercetari Turda, au intocmit aceasta metodologie pentru incadrarea zonelor favorabile plantatiilor pomicole de pe teritoriul Romaniei. Pentru judetul nostru rezultatelor au iesit nefavorabile, in special pentru specia prun, in conditiile in care zona noastra, a Maramuresului este una nu doar traditionala, ci chiar consacrata pentru cultura prunului!

As mai spune ca majoritatea zonelor desemnate ca favorabile acestui domeniu agricol de catre acest document se grupeaza in jurul Bucurestiului (Ilfov, Dambovita, etc.) si in unele judete din Moldova. Lucrul acesta este cu atat mai grav cu cat fondurile alocate prin PNDR acestui domeniu vor merge exclusiv catre aceste judete, ocolind zone cu traditie in pomicultura, cum este si bazinul pomicol Baia Mare”, a punctat Florin Urs, directorul executiv al A.P.I.A Maramures.

„Am discutat chiar azi cu Ministerul Agriculturii si le vom transmite in format electronic un material complex care va contine istoricul judetului Maramures in domeniul pomiculturii, dar si datele REALE privind potentialul acestei zone pentru infiintarea, modernizarea si reconversia plantatiilor pomicole. Am primit asigurari ca in cel mai scurt timp aceasta nedreptate va fi reparata!”, a conchis prefectul Anton Rohian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și