Din cele 18, 12 sunt amplasate pe drumuri judeţene şi şase pe drumuri naţionale: DN 1C pe Mesteacăn, spre Sălaj, la Seini, la limita cu Satu Mare; DN 19 în Pasul Huta, spre Satu Mare; DN 18 în Pasul Prislop spre Suceava; DN 17C în Pasul Şetref, spre Bistriţa-Năsăud, plus DN 18B la Târgu Lăpuş, spre Sălaj sau Cluj. Mai sunt intrări în judeţ, mai puţin cunoscute... De la Vima Mare spre Sălaj, prin Cheile Babei tot în Sălaj, din Bicaz spre Satu Mare, două din cele de mai sus fiind pe drumuri de pământ.

Lecţia sălăjenilor

Dar unde sunt porţile maramureşene? Cu siguranţă nu la Ardusat, spre Pomi, unde drumul judeţean, destul de circulat, e năpădit de vegetaţie până la înălţimea maşinii. E străvechea tablă de metal, albastră, cu intrarea în Maramureş, lângă care tronează o alta, cu „lucrare finanţată de Consiliul Judeţean Maramureş”, lucrare care încă nu e nicăieri.

La altă ieşire din judeţ, de altfel una din cele mai frumoase, la Ţicău, cu un Someş furios paralel cu drumul judeţean, ba şi cu o cale ferată de cealaltă, ironia sorţii e şi mai crudă: nici urmă de lucrare de-a noastră, dar pe partea Maramureşului, dincoace de tabla de intrare în judeţ, stă mare şi lată o tablă ce laudă lucrările la drum făcute de... Consiliul Judeţean Sălaj. Se referă, ironic, la investiţii totale ale CJ Sălaj, în infrastructură, de 195 milioane euro, peste 850 milioane RON... Ori, noi n-am montat o poartă.

Pasul Prislop, vedeta

La fel e şi dincolo de lacurile de peşte de la Ariniş, spre Cehu Silvaniei. Pline de mizerie, nu de porţi, sunt intrările de la Cheile Babei, în ciuda faptului că e zonă protejată natural, sau cea de la Seini, cu parcare de beton, seacă. Nu mai vorbim de ieşirea spre Oaş, de la Viile Apei, unde nici nu ştii c-ai trecut în Maramureş, deşi drumul e foarte circulat de maramureşeni, de când cu lucrările pe Gutâi.

Iar vedeta incontestabilă e intrarea în Maramureş prin Pasul Prislop, în acest moment unul din cele mai rele drumuri din ţară (Borşa – Iacobeni), distrus de lipsa de interes şi de jocurile de culise din licitaţii, câtă vreme restul de DN 18 este pe porţiuni finalizat sau aproape gata.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet