Din sobor au făcut parte pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, preotul paroh Ioan Andrei Tomoiagă si preoţi din parohiile învecinate. Localitatea Onceşti este una dintre cele mai vechi comunități de pe Valea Izei, fiind atestata documentar în anul 1360, data când a fost certificata proprietatea lui Oancea, de unde îi vine şi numele din ziua de azi. Înainte localitatea se numea Varalia.

Urmele arheologice vorbesc, fără tăgadă, de existenţa unei populaţii încă de la sfârşitul paleoliticului şi începutul neoliticului, care dăinuie până în zilele acestea. Aici exista o aşezare dacică pe Vârful Măgura, care data din secolul I î.H., fundaţia turnului feudal şi fântâna existând şi azi.

Onceşti-ul se află la 65 km de Baia Mare şi 12 km de Sighetu Marmaţiei. Biserica în care s-a slujit azi a fost construită între anii 1937-1939, are dimensiunile de 25/12,5/25 metri. Pictura a fost realizată la începutul anilor `80, în tehnica fresco.

Vechea biserică de lemn a satului a fost donată, în 1974, la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, unde poate fi văzută şi azi. Ea a fost construită între anii 1620-1621 în localitatea Criciova de pe Valea Talaborului din Ucraina de azi, iar în 1690 a fost adusă în Onceşti, fiind păstrate uşile împărăteşti din 1621 şi o icoană reprezentând pe Sfântul Nicolae şi Sfântul Apostol Petru, datând din 1639.

Ierarhul a ținut cu aceasta ocazie o meditație adecvata perioadei postului mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și