Printre vizitele la școlile de Poliție și licee, Marius Stoika a vorbit cu reporterul Vocea Transilvaniei, dar şi despre provocările pe care le are în munca sa de zi cu zi, experiențele aproape de moarte prin care a trecut și scandalurile în care au fost implicați, în ultimii ani, oamenii legii din SUA.

SUA, un șoc pentru tânărul de 14 ani ajuns șerif

Marius Stoika s-a născut la Cluj, dar s-a mutat la Brașov la șase luni după naștere. Tatăl său a fost director la Fabrica de ciment de la Aghireș, dar a prins un post la Trustul de Construții din orașul “de sub Tâmpa”. A stat în Brașov până la 14, iar după Revoluție a plecat în SUA alături de familia sa. Acolo a terminat liceu și facultatea, la Criminalistică, după care a urmat Academia de Poliție.

“Integrarea a fost destul de grea, eram copil, eram la pubertate. Vreo 4-5 ani mi-a fost greu, mi-era dor de prieteni. Eu plecasem după Revoluție, așa că a fost un șoc foarte mare. După aceea a fost bine. Când eram la liceu veneau polițiștii la liceu și vorbeau cu noi, ei mi-au insuflat dorința de a face asta”, își amintește acesta.

Stoika povestește că la Academia de Poliție din SUA se lucrează intensiv – șase luni de zile, inclusiv sâmbăta și duminica.

“După aceea se depune jurământul și primești un post, ai un mentor până la 15 săptămâni, până când înveți meseria pe stradă. Am lucrat zece ani ca polițist”, spune Marius Stoika.

A fost de două ori la un pas de moarte

În urmă cu zece ani a trecut printr-un accident care i-a fost aproape fatal și ar fi putut să-i pună capăt carierei. Atunci se afla în afara mașinii de serviciu, direcționa traficul, iar un șofer aflat sub influența alcoolului l-a izbit în plin.

“Avea 120 km/h când m-a lovit, era să-mi pierd picioarele în urma operației. A fost o bătălie fizică și psihică pentru mine ca să revin în uniformă și să îmi fac meserie”, povestește șeriful.

În timpul patrulelor, Marius Stoika a trecut prin multe experiențe intense, dar spune că Dumnezeu a dat să fie încă în viață. L-au ajutat și antrenamentul și experiența, care însă într-unul dintre cazuri era destul de mică.

“Aveam 22-23 de ani, eram după doi ani de Poliție. Am oprit un șofer care mergea cu viteză, i-am cerut permisul și buletinul. Acest act nu-i aparține lui, aparține statului. I-am ordonat să coboare geamul, a refuzat și i-am explicat că voi sparge geamul și îl voi scoate afară din mașină. A refuzat și am făcut ce i-am spus. Am încercat să-l încătușez dar a început să mă lovească, ne băteam pe jos, pe stradă. La un moment dat a început să tragă de teacă, să-mi ia pistolul, să mă omoare cu pistolul meu. Aveam un cuțit în dotare și l-am scos și i l-am înfipt în mână. El tot mai trăgea de teacă și așa că i-am băgat cuțitul în gât. Atunci a sărit de pe mine și a dus mâna la spate. Experiența mi-a spus că vrea să scoată un pistol sau o armă, așa că am scos și eu pistolul, i-am ordonat de două-trei ori să nu facă asta, iar când a scos arma l-am împușcat de două ori în piept. A căzut la pământ, am îndepărtat arma sa și am început manevrele de CPR, resuscitarea, până la sosirea ambulanței și a colegilor. L-am salvat”, povestește Stoika experiența intensă.

Apoi, după ce colegii săi au făcut cercetări, s-a descoperit că bărbatul avea mandat de arestare și omorâse alți doi polițiști într-un alt stat.

“Am găsit droguri și arme în mașină. Dar eu i-am salvat viața pentru ca acesta să ajungă la tribunal, în fața unui judecător și să răspundă pentru faptele sale. A fost judecat și condamnat la moarte și urmează să fie executat pe scaunul electric”, spune Stoika.

Chiar dacă are de-aface cu toate tipurile de infracțiuni, Marius Stoika recunoaște că, pentru el, fiind tată, cele mai dificile cazuri sunt cele care implică violențe împotriva copiiilor.

“Cazurile cu copiii sunt cele mai dificile, mai ales dacă ai și tu copii. Violuri sau chiar omoruri de copii, cazurile de violență domestică. Nimeni nu vrea să ajute copii, mă doare sufletul”, spune șeriful.

“A doua oară te duci la înmormântarea colegului”

Marius Stoika descrie și atmosfera din Poliție și societatea americană după toate scandalurile în care au fost implicați oameni ai legii, care au împușcat suspecți, iar în urma acestor cazuri s-au iscate proteste de stradă.

“A fi justificat sau nu este ceva ce nu e în ochii tuturor. Nu ești în bocancii polițistului când se întâmplă asta. Noi când depunem jurământul jurăm să ne salvăm viața noastră și viața celor de lângă noi. Cei care ies în stradă sunt familiile lor, care cred că toată lumea e perfectă, nu știu că printre rudele lor sunt drogați sau hoți. La noi legile sunt puternice și ne țin spatele. Noi ne facem serviciul. Avem camere de luat vederi pe mașină și pe noi, totul e justificat. Eu când îi spun unui om de două-trei să facă ceva că altfel se întâmplă asta, iar el nu face ce-i spun, ce se întâmplă? Unde e respectul? Orice se întâmplă, ceva minor se transformă în ceva grav în câteva secunde. Mentalitatea că la noi nu se întâmplă e foarte proastă, există și printre polițiști. O dată se întâmplă și a doua oară te duci la înmormântarea colegului”, explică șeriful.

Asta îl face pe Marius Stoika să spună că celebrele reality show-uri cu polițiști “sunt adevărate, 100% e adevărat totul”.

Românii îi știu de frică

În zona sa de jurisdicție trăiesc și mulți români. Șeriful spune că mulți, cei mai mulți dintre ei, se ocupă cu ilegalități, dar că încearcă să rămână sub radarul său, de frică să nu fie deportați.

“Am avut de-aface cu infractori români. Majoritatea sunt veniți ilegal, au luat viză și apoi rămân aici. Fură mașini, le vând pe piese și intră în situații neplăcute. Aud ce se întâmplă, dar nu mă bag doar dacă trebuie să îmi fac serviciul. Majoritatea stau departe de mine pentru că ei cred că vreau să-i trimit înapoi în România, să-i deportez. Cam 80% din românii din comunitatea din centrul și Sudul statului Ohio fac prostii”, e concluzia șerifului.

România, o țară cu mentalitatea rămasă în ‘90

Marius Stoika se întoarce o dată la doi ani în țară, cel mai des la Brașov. La Cluj are familie, dar spune că orașul e departe de locurile unde merge mai des în România. Stoika spune că totul se schimbă repede în țară, dar mentalitatea era la fel.

“Eram la benzinărie, am alimentat și mi-am lăsat mașina la pompă. Am intrat să plătesc, era coadă și a intrat un tip pe ușă, înjurând, întrebând a cui e o mașină albastră. N-am crezut că e mașina mea, n-am răspuns, apoi a intrat iar, la fel de violent și i-am spus că e a mea și ce problemă are cu ea? M-a luat de mână și m-a scos afară din benzinărie. Am ieșit și l-am împins. M-a înjurat și a mers la mașină și a scos o toporișcă. Dacă aveam pistolul la mine, în SUA, îl împușcam. Cât de normal ești să scoți toporișca la cineva? Aveam un baston telescopic și m-am apărat, mi-am făcut treaba și am plecat”, povestește Stoika.

SUA ar fi o pălărie prea mare pentru oamenii legii români

Marius Stoika participă și activ la cazuri, atunci când e nevoie, și spune că infracțiunile sunt cam aceleași și în SUA, dar diferența e la nivel legislativ.

“Legile sunt foarte stricte la noi, nu poți deranja pe nimeni. Totul e bine și frumos până când deranjezi pe cineva. Și dacă faci asta, vin eu și se întâmplă unul din două lucruri: ori rezolvăm treaba și stai frumos în banca tau sau îți dau amendă și te închid. Eu de obicei le dau o șansă. Le spun că am venit pentru că a făcut scandal, au fost plângeri, și îi trimit acasă, la culcare. Dacă a doua oară trebuie să merg eu sau colegii ajunge în arest, la secție, câteva ore”, explică Stoika.

La întrebarea “cât ar rezista un polițist român pe străzile din SUA”, Marius Stoika răspunde cu o sinceritate tăioasă. Dar, pentru a nu-i supăra pe colegii polițiști din România, preferă ca părerea sa să rămână “off the record”. Totuși, spune că sistemul și legislația sunt factorii care duc la situația aceasta.

“Nu le are nimeni spatele aici, nu pot să-și facă serviciul. Și eu aș fi la fel dacă n-aș fi protejat de legi, aș întoarce capul, aș sta în banca mea. Dar aș avea procese de conștiință”, spune șeriful.

Marius Stoika a venit în țară la inițiativa prim-vicepreședintelui Sindicatului Național al Agenților de Poliție, clujeanul Constantin Mandache. Acesta a declarat pentru Vocea Transilvaniei că Sindicatul a încercat să găsească un polițist român în State și așa l-a descoperit pe Stoika, iar întâlnirea cu el a avut loc chiar în SUA, la congresul NAPO. Apoi, Marius Stoika a fost invitat la conferința de la Predeal a SNAP și a ajuns să facă mai multe vizite prin țară pe la școlile de Poliție și prin câteva licee.

Marius Stoika nu avea cum să ignore Brașovul în vizita sa în țară, iar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar șef iviu Nagy, a declarat pentru Vocea Transilvaniei că prezența sa în liceele din oraș, cu ocazia Săptămânii Prevenirii Criminalității, a fost o surpriză pentru toți elevii. Așa că cei de la IPJ Brașov îi adresează mulțimiri speciale lui Marius Stoika pentru că a fost alături de ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și