Ei au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi fiecare dintre ei a avut o contribuţie esenţiala la teologia creştină, fiind numiţi "Protectori ai învăţământului teologic".

Cei trei teologi sunt prăznuiţi şi separat, însă, pentru a arăta unitatea de învăţătura, Biserica a rânduit şi o zi de prăznuire comună. Îi prăznuim separat pentru că au nişte deosebiri între ei, fără îndoială, sunt trei mari personalităţi. Dar îi sărbătorim şi împreună, pentru că au şi nişte calităţi care îi unesc. Fiind o sărbătoare importantă, avem şi unele superstiţii pe care cei din bătrâni le respectă cu sfinţenie.

De exemplu, la sate se obişnuieşte ca în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinţi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor, iar fetele tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot tradiţia populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” şi poate să orbească.

Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă. În tradiţia populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. După sărbătoare, se zice că „se strâmba părţiile", iar vremea dă spre primavară. Dacă stresinile curg, primavara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi calduroasă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și