Au participat: Cezar Călin Chilat, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Teodor Lupuți, șeful Biroului Vamal de Interior Maramureș, Carmen Eleonora Prodan, președinte – director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Maramureș, Lucia Duță, director executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Alida Bozântan, șef serviciu în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, Lucica Pop, director executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, subprefectul Alexandru Bondrea și Angela Filip, șef serviciu Afaceri europene, dezvoltare economică și conducerea serviciilor publice deconcentrate din cadrul Instituției Prefectului – Județul Maramureș.

În luna martie 2016, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș a realizat la bugetul consolidat al statului încasări de 119.418.553 lei, cu o creștere procentuală de 115,33% comparativ cu realizările perioadei similare a anului anterior.

Din raportul de activitate al Biroului Vamal de Interior Maramureș pentru luna martie 2016 reiese că au fost depuse și acceptate 822 declarații vamale în detaliu, din care export definitiv – 501 bucăți, import definitiv – 321 bucăți, tranzite emise – 71 bucăți. Totalul încasărilor pe luna martie 2016, cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației (care a încasat 862.331 lei) a fost de 4.687.597 lei (planul de încasări comunicat, de 4,32 milioane lei, a fost realizat în proporție de 108,51%).

În luna martie 2016, Casa Județeană de Pensii Maramureș avea un număr de 118.155 pensionari, din care: 72.854 pensionari limită de vârstă; 1.368 pensii anticipate; 20.627 pensionari invaliditate; 17.228 pensionari urmaș; 28 pensii IOVR; 6.045 pensionari agricultori. În luna martie, cheltuielile cu pensii ale sistemului public de pensii (Bugetul de asigurări sociale de stat) s-au ridicat la 96.003.016 lei, iar pensiile de la bugetul de stat s-au ridicat la 12.860.302 lei. În ceea ce privește biletele de tratament, până acum au fost trei serii, fiind repartizate în total 324 bilete. În ceea ce privește următoarea serie, care începe în data de 19 aprilie, există 93 bilete nevalorificate, deși totalul cererilor de bilete de tratament este de 4.867. Majoritatea maramureșenilor doresc bilete pentru perioada verii, iar cele pentru perioada următoare, când se celebrează și Paștile, nu își găsesc beneficiari.

O altă problemă o constituie lipsa medicilor de expertiza muncii la nivel de țară. Aceasta se reflectă și în județul nostru, din cele 5 cabinete doar 3 având medici. Toate 3 sunt în Baia Mare, în timp ce la cabinetele din Sighetu Marmației și Vișeu de Sus au lucrat până acum medicii din Baia Mare. În aceste condiții, Casa Județeană de Pensii Maramureș face în continuare eforturi pentru a susține activitatea medicală în Maramueșul Istoric, urmând ca în data de 20 mai să organizeze concurs pentru un post de medic de expertiza muncii la Sighetu Marmației. În total, în județ există 20.600 de pensionari de invaliditate.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș organizează și în acest an cursuri, cum ar fi cele de ospătari sau de resurse umane. De curând a avut loc o nouă bursă a locurilor de muncă, în Baia Mare și Sighetu Marmației, unde au fost prezentate 699 locuri de muncă vacante, dar s-au arătat interesați doar 450 de șomeri. Au fost selectate în vederea încadrării 268 persoane (care urmau să participe la o procedură de selecție), iar 45 de persoane au fost încadrate pe loc.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș a raportat faptul că la data de 31 martie 2016 s-au derulat fonduri publice în sumă de 8.305.662 lei, din care 6.841.644 lei de la bugetul de stat, restul din venituri proprii ale Ministerului Sănătății și venituri proprii din prestări servicii.

Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș a ridicat problema îmbătrânirii medicilor din județ. La pensionare, aceștia nu au cui preda praxisul, investiția pierzându-se astfel. O problemă rezolvată o constituie prezența medicilor anesteziști la Sighetu Marmației, Vișeu de Sus și Borșa. Este vorba despre medici din Republica Moldova, care sunt licențiați în țara vecină, dar care au urmat rezidențiatul în România.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și