Miercuri, la orele dimineţii, a fost închisă circulaţia pe tronsonul de pe Unirii, de după trecerea de pietoni de la intersecţia cu Traian, până aproape de benzinăriile de la intersecţia cu Republicii, în apropierea Catedralei Ortodoxe „Sfânta Treime”. De asemenea, a fost închis tronsonul de Hortensiei de la Unirii la Şcolii, respectiv Oituz până în zona Rachetei. Restricţiile vor rămâne valabile până luni, în jurul orei 14.00, după ce se vor desfiinţa tarabele şi căsuţele, respectiv întreg perimetrul va fi salubrizat.

Patrule de oameni ai legii, prezente la sărbătoare

Pe toată durata pregătirile şi a sărbătorii, respectiv salubrizarea de după manifestări, deci intervalul 21-26 septembrie, în acţiuni vor fi implicate efective masive de poliţişti locali din Baia Mare. Practic, vor fi angrenaţi toţi poliţiştii locali, cu excepţia celor care lipsesc fiind în concediu. Vor exista patru puncte fixe de dispozitive ale oameni ai legii, la fiecare intrare de pe Unirii, dinspre Mara, dinspre Catedrală, dinspre Hortensiei şi dinspre Oituz. De asemenea, în funcţie de evenimente, în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Cetăţii. Vor exista şi patrule mobile în tot perimetrul în care se organizează sărbătoarea. Centrul de comandă se va afla la scena mare de pe Unirii, iar întreaga activitate va fi coordonată de Jandarmerie.

Puncte de prim ajutor pentru situaţii de urgenţă

Nu vor lipsi nici punctele de prim ajutor. În Centrul Vechi va fi amenajat un punct în Piaţa Libertăţii, în colţul dinspre Vasile Lucaciu, dar la concerte va fi prezent şi un echipaj de prim ajutor. Pe Unirii va funcţiona un punct de prim ajutor, în apropierea Bisericii Greco-Catolice „Sfânta Maria”, situată între Mara şi strada Hortenisiei. Un al treilea punct se va afla tot pe Unirii, în proximitatea scenei, în apropierea centrului de comandă.

Toalete ecologice în zona Unirii

În privinţa toaletelor, veşnica şi marea problemă a Castaniadei, dintotdeauna, să spunem că cele din Piaţa Păcii vor avea program prelungit. Toaletele inteligente din oraş vor funcţiona non-stop. De asemenea, în zona bulevardului Unirii, la periferia sărbătorii, vor fi amplaste opt toalete ecologice. De asemenea, pe Unirii va exista ca alternativă şi toaleta din parcul Mara. Autorităţile au dat asigurări că toaletele vor fi permanent curăţate, pentru a nu crea neplăceri în rândul participanţilor la sărbătoare. Să mai spunem şi faptul că va fi amplasată câte o toaletă la fiecare scenă.

Autorităţile băimărene, cu ochii pe comercianţii de la Castaniadă

Comercianţii care au închiriat domeniul public la Sărbătoarea Castanelor vor fi verificaţi de responsabili să respecte contractul încheiat cu municipalitatea. Odată închisă circulaţia rutieră, lucrători serviciului de specialitate din cadrul administraţiei locale au trecut la trasarea perimetrelor care urmează a fi ocupate de cei chiriaşii din domeniile alimentaţie publică sau artizanat.

În toată această perioadă, poliţişti locali din cadrul compartimentelor Disciplina în Construcţii şi Corp Control Mediu vor verifica fiecare sector închiriat pentru a se asigura că fiecare comerciant se aşează pe locul pentru care a semnat acordul şi a achitat taxa de închiriere a domeniului public. Conform responsabililor, se va verifica dacă se respectă numărul de metri pătraţi închiriaţi ori dacă se respectă tiparul de cort. De exemplu, în afara unităţilor de alimentaţie publică, restul corturilor vor trebui să fie de culoarea bej.

Amenzi variabile pentru cei care nu respectă legea

În cazul în care normele impuse nu vor fi respectate, agenţii comerciali riscă sancţiuni la legea nr. 12 din 1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciate ilicite, republicată în 2009. Amenzile sunt variabile, în funcţie de faptă. De exemplu, vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primărie se pedepseşte cu prestarea unor activităţi în folosul comunităţii sau cu amendă de la 500 la 1.000 lei. Să mai spunem faptul că, din informaţiile existente, comercianţii vor avea acces liber pentru aprovizionare în două intervale de timp de câte două ore dimineaţa şi la amiază.

Importante forţe de ordine detaşate la Sărbătoarea Castanelor

În perioada 22 - 25 septembrie a.c., jandarmii maramureşeni vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor cultural – artistice şi de divertisment din cadrul Sărbătorii Castanelor, au arătat reprezentanţii IJJ Maramureş într-un comunicat de presă.

Peste 200 de jandarmi maramureşeni şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, împreună cu cadre ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, alte structuri din Ministerul Afacerilor Interne şi personal din cadrul Poliţiei Locale Baia Mare, vor colabora în scopul respectării legalităţii, prevenirii şi descurajării unor acţiuni menite să tulbure ordinea şi liniştea publică sau a unor manifestări de violenţă pe timpul acestei sărbători.

Jandarmii, prezenţi la cele două scene şi la paradă

Astfel, pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică a manifestărilor dedicate Sărbătorii Castanelor, “jandarmii vor fi prezenţi pe durata desfăşurării concertelor conform programului organizatorului, din următoarele locaţii : Piaţa Libertăţii - Centrul Vechi şi Bulevardul Unirii. Pentru a asigura măsurile specifice de ordine în zona scenelor amplasate şi pentru a asigura totodată vizionarea concertelor în condiţii optime, accesul în zona scenei este reglementat în sensul că, organizatorii vor permite accesul doar persoanelor autorizate, artiştilor şi ziariştilor acreditaţi”, a arătat Călin Pop, purtătorul de cuvânt al IJJ Maramureş. De asemenea, e important de spus faptul că vineri, 23 septembrie a.c., jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică pe timpul deplasării Paradei “Festivalului Castanelor 2016” pe traseul Bd. Traian – Bd. Unirii – Bd. Bucureşti – Piaţa Revoluţiei – Str. Gheorghe Şincai – Piaţa Libertăţii. Zilnic, efective de jandarmi se vor afla în misiunea de asigurare a ordinii publice pe timpul desfăşurării sărbătorii.

Recomandările şi solicitările jandarmilor pentru participanţi

Forţele de ordine ale Jandarmeriei solicită participanţilor la toate manifestările care urmează să aibă loc în acest sfârşit de săptămână, să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, să manifeste înţelegere faţă de măsurile care vor fi asigurate cu ocazia acestor evenimente şi să răspundă cu solicitudine indicaţiilor forţelor de ordine, pentru ca manifestările cultural - artistice să se desfăşoare în condiţii optime. “Rugăm cetăţenii implicaţi sau cei care sesizează acte de tulburare a ordinii publice, să apeleze la jandarmii aflaţi în dispozitivul de ordine publică sau la numărul unic de urgenţe 112”, a mai precizat Călin Pop. De asemenea Jandarmeria recomandă participanţilor:

- să nu intre în zona de desfăşurare a manifestărilor publice având asupra lor obiecte contondente, pumnale, cuţite sau alte asemenea materiale sau obiecte interzise care pot pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a participanţilor,

- să acorde o atenţie deosebită bunurilor personale, să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia, deoarece astfel de evenimente reprezintă momente prielnice pentru infractori,

- totodată persoanele care vin însoţite de copii, să nu-i scape din câmpul vizual, deoarece aceştia se pot pierde cu uşurinţă prin mulţime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și