Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Executivul va adopta în ședința de astăzi o ordonanță de urgență ”foarte importantă”, prin care Ministerul Proiectelor Europene va clarifica procedura prin care populația va primi tichete pentru plata încălzirii.

"Avem o ordonanță de urgență foarte importantă, prin care MIPE vine și clarifică, asigură procedurile și mecanismele prin care toți cetățenii care au fost încadrați în componenta de sprijin pentru termie să poată să beneficieze de acești bani. Este vorba despere clarificarea modului în care se stabilește locul unde vor fi asigurate aceste tichete, în localități care nu au reușit încă să finalizeze nomenclatorul stradal, sunt situații în care mai multe familii locuiesc la aceeași adresă și, desigur, sunt câteva elemente de clarificat din punct de vedere procedural între ministerele care au atribuții în asigurarea acestor tichete și alimentarea lor cu bani", a spus Ciucă la începutul ședinței de guvern.

Bani pentru români de la Guvern, pentru plata încălzirii
Premierul a precizat că procedura va începe la 1 februarie.

"Deși termenul inițial termenul era ca oamenii să poată beneficia de aceste tichete începând cu 1 martie, există varianta ca începând cu 20 februarie să poată folosi banii de pe tichete", a adăugat șeful Executivului. El a mai spus că trebuie avută în vedere și o soluție tehnică astfel încât aceste tichete să poată fi folosite și pentru plăți online.

Cardul de energie este în valoare de 1.400 de lei
4 milioane de români cu venituri sub 2.000 de lei pe lună vor primi ajutor de la stat ca să plătească facturi la electricitate, gaze, energie termică şi lemne. Cardul de energie este în valoare de 1.400 de lei. Ajutorul va ajunge la oameni în două tranşe. Prima, de 700 de lei, în luna februarie iar cea de-a doua în luna septembrie, pentru a doua jumătate a anului.

Cardul va fi livrat de Poşta Română luna viitoare şi va putea fi folosit din martie. Banii nu pot fi scoşi de pe el, ci vor fi transferaţi în contul furnizorului de utilităţi. Poştaşul va scana factura şi cardul, iar suma de plată va fi retrasă automat. Cei cu venituri mici spun că ajutorul de la stat va ajunge prea târziu în martie. Până atunci vor avea de plătit întreţinerea pe decembrie şi ianuarie, care ar putea fi aproape dublă faţă de acum un an.

Cine nu plăteşte la timp se alege cu penalizări
Cine nu plăteşte în 20 sau 30 de zile de la primirea facturii, va avea de achitat penalizări: 0,2% din datorie pe zi. Şi proprietarii apartamentelor racordate la reţeaua de termoficare vor putea să plătească încălzirea cu banii daţi de stat. De luna viitoare, fiecare locatar va primi factură individuală pentru apă caldă şi căldură. Dacă vrea să o deconteze, trebuie să ceară administratorului de bloc nota de plată şi să o prezinte poştaşului sau angajatei de la oficiul poştal.

Guvernul vrea să ofere ajutorul pentru încălzire şi anul viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și