Omul de afaceri care apare pictat este nimeni altul decât Mircea Covaci, preşedintele echipei de fotbal locale, „CS Viitorul” Ulmeni. Acesta, filantrop din fire, a făcut, probabil după modelul Becali, donaţii substanţiale către lăcaşul de cult care a fost aproape 20 de ani în construcţie. Piatra de temelie a bisericii pe pereţii cărora apar cei doi a fost pusă în anul 1997, iar pictura a demarat în 2011 şi a fost finalizată abia în acest an.

Cei care au sesizat asemănarea între personajele care apar zugrăvite pe pereţi şi preotul dar şi omul de afaceri au fost credincioşii din parohie, care s-au şi grăbit să imortalizeze pictura şi să o posteze pe paginile de socializare. Comentariile internauţilor nu au întârziat să apară, unii fiind nepăsători, alţii fiind total împotriva frescei în care apar cei doi.

pictura biserica„Pelerini ce au trăit în vremea lui Iisus…..trăiesc si azi….ÎI RECUNOAŞTE CINEVA? PICTURĂ ÎN NOUL LĂCAŞ DIN ULMENI! Distribuie cu încredere dacă te simţi lezat,scârbit şi nemulţumit de ceea ce s-a întâmplat în pictura din noul lăcaş!”, apare lângă fotografia care a fost distribuită de zeci de ori.

Contactat telefonic şi întrebat cum explică asemănarea, preotul a părut foarte deranjat de întrebare.

„Nu intrăm în detalii, nu comentez, o să modifice, care-i problemă? Cine v-a pus să scrieţi? Numai scandal căutaţi”, a precizat preotul Dumitru Giurgiu.

La insistenţele reporterului Vocea Transilvaniei, preotul a dat câteva explicaţii. „Pictorul nu ne-a spus nimic. La „Predica de pe munte” sunt oameni nu sunt sfinţi şi pictorul a făcut o ghiduşie şi i-a pictat pe cei care s-au implicat. Nu ne-a spus nimic şi când ne-am dat seama ce a făcut el plecase deja. Ştiu că nu-i canonic să fie dar o să modifice”, a mai adăugat preotul.

preotPotrivit canoanelor bisericeşţi, nu ar avea voie să apară pictaţi nici preotul şi nici mireni din parohie. Totuşi, această practică s-a împământenit deja, în semn de mulţumire pentru donaţiile generoase făcute lăcaşelor de cult. În Mehedinți, pe zidurile unei biserici au fost ilustrate chipurile unor personalități precum Nadia Comăneci, revoluționarul bolșevic Vladimir Ilici Lenin sau legendarul Beatles John Lennon. Este vorba despre Biserica Româno-Catolică din Orșova, singura de acest rit înălțată în perioadă comunistă. Potrivit canoanelor bisericești, nu oricine poate apărea printre sfinții din biserică, condiția esențială pentru această „cinstire” fiind aceea ca mireanul reprodus în frescă să fie ctitor al lacașului. Iar această „regulă” și-a găsit imediat adepți.

viitorul ulmeniUn afacerist care a sponsorizat renovarea unei biserici din satul Cosbuc (Bistrița-Năsăud) a ajuns și el printre figurile unor sfinți pictați într-o micuță biserică. Şi frații Vasile, Dumitru și Ion Creștin au fost “imortalizati” pe peretele unei biserici de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, la renovarea căreia afaceriștii au contribuit financiar. Imediat, alți frați celebri – milionarii Viorel și Ioan Micula au finanțat și ei ridicarea unei biserici din Stei (Bihor), în schimb fiind “pomeniti” pe pereții lacașului. În 2011, Gigi Becali și familia să au fost „pozați” într-o biserică din satul Vadu Roșca, județul Vrancea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și