Procurorii DNA au descins ieri cu mascaţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Casa de Asigurări Bucureşti. Sunt suspiciuni că mai multe firme care îngrijeau pacienţi la domiciliu ar fi înregistrat sute de dosare pe numele unor bolnavi care nu existau în realitate.

Chiar preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, medicul Marian Burcea, ar fi închis ochii la nereguli.

„În spitale am găsit puncte de lucru ale firmelor de îngrijiri la domiciliu. Aveau spaţii închiriate. Aveau agenţi care se plimbau din salon în salon, oferind pliante şi încercând să ademenească pacienţii, să forţeze medicii. Am discutat cu conducerea Casei Nationale. De fiecare dată au fost foarte deschise. Am vorbit de curând cu domnul preşedinte Marian Burcea. A fost deschis să facem nişte grupuri de lucru de control la domiciliul pacienţilor, pentru trasparentizare”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.

Sprijinul pentru pacienţi nu a mai venit. Procurorii anticorupţie spun că în afacerea bolnavilor pe hârtie era implicat chiar directorul Serviciului de Control şi Antifraudă din Casa Naţională de Asigurări, chiar cel care trebuia să descopere neregulile. Efectele fraudei: pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare ale CNAS au murit înainte să-şi primească tratamentul.

„Unii au murit. A nu beneficia de îngrijire medicală la domiciliu înseamnă întreruperea continuităţii actului medical. Sunt oameni care aveau tratamente precise, indicate la domiciliu şi nu puteau beneficia, în timp ce pentru cei care nu aveau nevoie, în numele lor se deconta”, spune Vasile Barbu.

Aşa susţin anchetatorii că ar fi dispărut trei milioane de euro din bugetul Casei Naţionale de Asigurări. Procurorii DNA au făcut percheziţii la 50 de adrese şi au ridicat zeci de persoane pentru audieri.

A fost deschisă o adevărată cutie a Pandorei. Au fost găsite probe care ar duce spre un alt tun: șapte miloane de euro sifonaţi prin decontarea ilegală de medicamente pentru pacienţi fictivi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet