"Au fost parte a teritoriului rus", a declarat Vladimir Putin, într-o transmisiune televizată, înainte de a semna decretele. Discursul președintelui Federației Ruse a fost lung, plin de revizionism istoric și agresiv. "NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război", a mai spus Putin.

Vladimir Putin şi-a început discursul într-o notă istorică, făcând referire la "greşelile trecutului". Preşedintele Rusiei l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l "autorul şi arhitectul" Ucrainei. Putin a adăugat că asta a "dezavantajat" Rusia.

"O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina modernă", a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin crede că Rusia a fost "furată" la dezintegrarea Uniunii Sovietice, în 1991. Este un discurs pe care Putin l-a mai avut în trecut, atunci când a numit prăbușirea URSS drept o "catastrofă geopolitică". "NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război", a fost de părere Putin, în discursul televizat.

El a făcut un istoric al relației dintre Rusia și Ucraina:

- În situația actuală, Rusia are tot dreptul să ia măsuri de represalii pentru a-și asigura securitatea și va continua să facă acest lucru.

- NATO sfidează temerile Rusiei privind securitatea sa și intenționează să facă același lucru și în viitor, Moscova nu va fi de acord cu acest lucru.

- Dacă echipamentele radar NATO sunt desfășurate în Ucraina, acestea pot controla teritoriul Rusiei.

- Rusia a primit cinci valuri de expansiune NATO, pur și simplu am fost înșelați.

- Fiecare țară are dreptul de a intra în alianțe militare, dar nu vă puteți consolida securitatea în detrimentul securității altor state.

- În Ucraina sunt desfășurate misiuni de antrenament NATO, de fapt, acestea sunt baze militare. Constituția Ucrainei nu permite baze militare străine, dar acest lucru este ocolit, ei numesc baza NATO o misiune.

- Armele occidentale curg în Ucraina într-un flux neîncetat, sfidător, iar consilierii străini sunt responsabili de situație.

- Locuitorii Crimeei au ales să fie împreună cu Rusia, așa că acum Kievul folosește grupuri de sabotaj, mizând pe extremiști.

- Acum, descendenții recunoscători au demolat monumentele lui Lenin. Aceasta este ceea ce ei numesc decomunizare. Vrei decomunizare? Ei bine, asta ne convine foarte mult. Dar nu este necesar, după cum se spune, să ne oprim la jumătate. Suntem gata să vă arătăm ce înseamnă adevărata decomunizare pentru Ucraina.

- Liderii ucraineni au urmat o politică dictată de radicali și au devenit obraznici, și-au impus voința autorităților.

- Dependența a predominat din partea Ucrainei, este suficient să ne amintim de furtul de gaz.

- În ciuda nedreptății, înșelăciunii și jafului Rusiei, poporul nostru a recunoscut statul după prăbușirea URSS și a ajutat țările CSI, inclusiv Ucraina.

- Naționaliștii își asumă meritul pentru câștigarea independenței Ucrainei, dar acest lucru nu este adevărat.

- Greșelile bolșevicilor în diferiți ani au dus la prăbușirea URSS, prăbușirea Rusiei istorice este pe conștiința lor.

- Rusia este gata să arate Ucrainei ce înseamnă decomunizare reală.

- Lenin este creatorul și arhitectul Ucrainei moderne.

- Bolșevicii au vrut să rămână la putere cu orice preț, au făcut orice, inclusiv pacea de la Brest și satisfacerea oricăror dorințe ale naționaliștilor.

- Evenimentele din trecut nu pot fi schimbate, dar trebuie să vorbim despre ele.

- Lenin și asociații săi au creat Ucraina modernă prin confiscarea teritoriilor din Rusia.

- Ucraina modernă a fost creată de Rusia comunistă.

- Pentru Rusia, Ucraina nu este doar o țară vecină, ci o parte a istoriei – camarazii și rudele noastre.

- Situația din Donbass a devenit critică, acută.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet