Aproape 1,8 miliarde de euro, bani din PNRR, ajung azi în România. Aceasta este prima parte din suma granturilor ce se ridică la 14,2 miliarde de euro pe care ţara noastră îi va accesa până în 2026.

Pentru a primi această sumă, un acord de finanţare dintre România şi Comisia Europeană a fost semnat de ministrul interimar al Fondurilor Europene, Florin Cîțu, chiar în ultima zi a mandatului fostului Guvern, potrivit Ştiripesurse.

Tranșa a doua a prefinanțării are o valoare de aproape 1,94 miliarde euro din cele 14,9 miliarde euro care reprezintă partea de împrumuturi din PNRR. Aceasta va ajunge la Ministerul de Finanțe în decembrie.

Primii bani din PNRR ajung azi în România. Adrian Câciu: „Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență”
Pentru această a doua tranșă, noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanțelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și