Consiliul Judeţean Maramureş a dar undă verde, printre altele, proiectului de hotărâre privind aprobarea repartizării sumelor din cota de 20% calculată din cotele şi sumele defalcate din unele venituri ale statului pentru achitarea arieratelor în ordinea cronologică a vechimii acestora, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate în baza O.U.G nr.2/2015 şi a O.U.G. nr.46/2015, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinere proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2016.

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, că suma care va fi împărţită primăriilor este de 3,5 milioane de lei. Totodată Zetea a caracterizat acest an ca fiind unul dintre cele mai grele din câte au fost după 1990 încoace pentru toate administraţiile locale din judeţ.

„Avem această şedinţă de Consiliu Judeţean pentru a putea finaliza şi alocarea sumelor din cota de 20% pentru administraţiile locale care înseamnă bani pentru arierate, pentru proiecte de dezvoltare locală sau pentru co-finanţarea pe ultima sută de metri la proiecte pe acest final de an. Suma pe care o avem la dispoziţie este de 3,5 milioane de lei, nu este o sumă foarte mare.

Ea trebuie alocată tututor celor 76 de UAT-uri, astfel că suma care revine fiecărei primării nu este una tocmai mare. Dar o să fie suficientă cât să ajungă pentru ca finalul de an să prindă primăriile cu uşile deschise şi să îşi finalizeze activităţile în bună regulă în ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare, mai puţin în 2016 în ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii. Sperăm ca anul viitor să avem sume mai mari, comparabile cel puţin cu anul 2015”, a declarat Zetea.

Şeful administraţiei judeţene a vorbit şi despre situaţiile critice în care se găsesc multe primării din judeţ, nefiind dat niciun exemplu în acest sens: „Au fost foarte multe primării în situaţii critice. Am avut rectificări bugetare care au adus bani în judeţ, dar nu suficienţi. Au existat la primării multe întârzieri, unele primării nu au plătit cu lunile asistenţii persoanelor cu handicap. Unele primării nu mai aveau bani pentru facturile la gaz, curent sau internet. Cum, necum le vom da acum banii necesari. Oricum, a fost un an foarte greu pentru primăriile din Maramureş”.

Pe ordinea de zi a şedinţei din 15 decembrie, s-au aflat proiectele de hotărâre pentru aprobarea contribuţiei Consiliului judeţean la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, de aprobare a rectificării Bugetului de venituri şi cheltuieli al R.A. „Aeroportul Internaţional” Baia Mare, de completare a anexei la Hotărârea nr. 56/2016 privind aprobarea Programului cultural prioritar al Consiliului judeţean Maramureş pe anul 2016. În total, au fost şase proiecte de hotărâre care s-au supus atenţiei aleşilor judeţeni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet