Nu vedem ce notificare poate primi domnia sa din partea instantei, eventual una in care sa-i explice domnului prefect atributiile pe care acesta le are. Dar instanta nu ofera consultanta juridica, asa ca nu va primi nicio hartie din partea acesteia.

Interpretarea legii privind statutul alesilor locali este simpla in cazul primarului din Sapanta, nu trebuie sa facem nicio robinsonada in gandire: mandatul de primar inceteaza de drept inainte de termen, in cazul condamnarii prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate.

Primarul din Sapanta a fost condamnat la pedeapsa cu inchisoarea, iar faptul ca executarea pedepsei a fost suspendata de instanta nu transforma pedeapsa aplicata intr-o pedeapsa neprivativa de libertate. Suspendarea executarii pedepsei este un mijloc de individualizare a pedepsei.

Textul art. 15 alin. 2 lit. e) din Legea nr. 393/2004, privind statutul alesilor locali, nu face distinctie intre pedepsele privative de libertate in privinta carora s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei si pedepsele a caror executare nu a fost suspendata.

Asadar, acest text de lege impune consecinta incetarii de drept a mandatului de primar.

Fara a-i taia factura pentru consultatia juridica, ii vom oferi prefectului solutia. Cat de urgent, trebuie sa emita un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului primarului.

Notificarea pe care o asteapta Anton Rohian nu trebuie insa sa vina de la instanta, ci de la secretarul comunei.

Potrivit art. 16 alin. 2 din legea privind statutul alesilor locali, ordinul prefectului prin care acesta constata incetarea de drept a mandatului de primar, are la baza un referat semnat de secretarul comunei.

Ce se intampla insa daca secretarul comunei nu emite referatul la care face trimitere legea?

Evident, prefect e acoperit, n-are “notificare”, nu trebuie sa faca nimic.

In cazul acesta, putem discuta despre o eventuala infractiune de abuz in serviciu a secretarului comunei, dar nici acest lucru nu il mai intereseaza pe prefect.

Indraznim sa spunem insa, fara vreo legatura aparenta cu subiectul, ca daca n-ar fi fost vorba de un primar – membru al coalitiei de la Guvernare, notificarile ar fi circulat ca gandul si ca vantul. Dupa cum se precipita lucrurile la centru, probabil si Rohian (social-democrat la baza) se va grabi sa ia atitudine impotriva edilului Gheorghe Stan (liberal). Opinam, desigur.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet