Primele teste de salivă pentru depistarea COVID în rândul elevilor vor ajunge mâine în ţară.

„Primul termen de livrare este azi… Azi dimineață am aflat că din cauza unor probleme de transport internațional livrarea se va face mâine la IGSU”, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Următorul lot de teste de salivă va ajunge în România în prima parte a lunii decembrie, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Testele COVID-19 pe bază de salivă vor fi făcute în prima şi a patra zi din săptămână fie la şcoală, fie acasă. O decizie în acest sens va fi luată de Consiliul de administrație al fiecărei unităţi de învăţământ, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Părinţii ai căror copii vor fi testaţi din salivă la şcoală vor trebuie să completeze şi să semneze un formular prin care încuviinţează testarea.

La şcoală testele de salivă se pot efectua fie în prezenţa părinţilor, fie în absența părintelui/tutorelui legal, sub îndrumarea personalului medical/persoanelor desemnate de unitatea învățământ.

Ce se întâmplă dacă un elev este confirmat pozitiv în urma testării din proba de salivă

„Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”, se mai arată în ordinul comun.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a transmis instrucţiunile care trebuie urmate la efectuarea testelor pe bază de salivă în cazul elevilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și