Cătălin Cherecheș este primarul care în doar patru ani a reușit să repună Baia Mare pe harta orașelor importante din țară, iar datorită implicării sale, orașul nostru ar putea obține titlul de Capitală Europeană în 2021.

Domnule primar, cum comentați rezultatul alegerilor locale și faptul că băimărenii v-au reconfirmat cu o majoritate covârșitoare?

Având în vedere situația creată de unii, situație care pentru mine este una foarte simplă ca și om, băimărenii mi-au făcut o mare bucurie și o mare onoare dar pe de altă parte băimărenii într-un fel mi-au redat libertatea pentru că nici mintea mea, nici sufletul meu nu pot fi îngrădite de către nimeni. Doar băimărenii sunt cei care au cheia sufletului meu și a minții mele. Pentru Baia Mare am muncit mai bine de patru ani, pentru băimăreni și pentru Baia Mare am făcut proiecte frumoase și împreună cu băimărenii le-am făcut și așa vom continua. Vreau să le mulțumesc pentru această onoare pe care mi-au dat-o încă o dată. În primul rând pentru a mă fi ales, în al doilea rând pentru a munci pentru orașul în care m-am născut, în care trăiesc, în care am crescut, un oraș și o comunitate de la care am primit foarte mult. Fiecare om trebuie să dea înapoi comunității ceva în viața aceasta. Eu am decis, având în vedere și situația actuală, să merg înainte cu toată puterea, pentru că puterea mea vine de la oameni, de la băimăreni și de la Dumnezeu și nu pot să îi dezamăgesc.
Merg înainte, cu tot curajul, peste toate nedreptățile, peste toate mașinațiunile și mizeriile care se întâmplă într-o țară amputată din punct de vedere moral și am toată încrederea în justiție, dar justiția înseamnă instanțe și nu altceva, am încredere în oameni și în Dumnezeu.

Eu am spus-o și a devenit așa un soi de brand. În viața asta mi-e frică doar de Dumnezeu și de mama. Nu abdic de la acest lucru și merg înainte pe acest drum. Dar vreau să vă mai spun un lucru. Băimărenii m-au onorat și cu unul dintre cele mai mari scoruri pe care vreun primar l-a obținut la acest scrutin. Lucrul acesta mă obligă să fac în așa fel încât eu și echipa pe care mi-am format-o sub această Coaliție pentru Baia Mare să fim foarte eficienți în a face proiectele, în a face lucrurile pe care băimărenii le doresc.

Situația prin care treceți nu este una ușoară. Cu toate acestea v-ați canalizat puterile și atenția înspre proiectele care vizează dezvoltarea continuă a municipiului Baia Mare. Ce urmează?

Sunt 40 și ceva de zile de când sunt plecat din Baia Mare în această vacan­ță forțată în care mulți au spus multe lucruri. Eu sunt un om care privesc înainte și nu privesc înapoi. Sunt un om care iartă și uită și cred că a venit momentul odată cu acest vot, în primul rând să recreăm și să reconsolidăm marea familie a băimărenilor. Și pentru asta îi invit pe toți cei care au candidat, indiferent că au candidat la primărie, la Consiliul Local, la Consiliu Județean să vină înapoi în această mare familie și să lucrăm pentru Baia Mare. Într-un Consiliu Local sau într-un Consiliu Județean, acolo unde sunt oameni normali și care își doresc binele comunității nu există putere sau opoziție. Există doar oameni care răspund cerințelor comunității și oameni care se orientează spre proiecte benefice pentru comunitate. Dintre cele 30 de proiecte, capitole mari pe care le-am lansat înspre băimăreni de aici, din arest preventiv vă spun câteva care ar fi importante chiar și la nivel național. Unul ar fi acela de a-i aduce pe băimăreni, respectiv pe români înapoi.

Şi autoritățile locale, consiliile locale și consiliile județene au posibilitatea să îi motiveze pe acei tineri care vin acasă înapoi din străi­nătate să muncească, să-și facă o familie sau, de ce nu, să îi aducem îna­poi în Baia Mare sau să îi aducem înapoi în orașele mai mici din centre universitare pe cei care merg și se pregătesc la nivel universitar în orașele importante ale României. Asta înseamnă dezvoltare. Pe de altă parte, un lucru foarte important pe care eu l-am gândit cu tot sufletul pentru viitorul orașului nostru este creșterea natalității. Și lucru acesta nu ține doar de Baia Mare și Maramureș, ci ține de întreaga Românie. Este o chestiune care poate fi ridicată la rang de politică națională. Și Baia Mare are obligația să dea și de această dată un exemplu și să motivăm familiile tinere care indiferent că astăzi locuiesc în Baia Mare sau că se întorc din Spania, Italia, Franța înapoi acasă, dat atunci când dau naș­tere unui copil, a doi copii, a trei copii să primească pentru o perioadă de doi sau trei ani o alocație în plus din partea autorității locale și să primească un fel de bonus din partea autorității locale pentru a-i încuraja. Știți foarte bine că am foarte marea dorință să îi aducem pe tinerii profesioniști înapoi acasă, dar și să îi facem să rămână în Baia Mare. Lucrul acesta îl vom face inclusiv prin această scalare a sumelor pe care le vom aloca de la Consiliul Local pentru cei care dau naștere copiilor și au studii superioare sau celor care vin din străinătate acasă. Invitație pentru politicienii și partidele angrenate în campania electorală

Pe de altă parte, un proiect important este acela de Baia Mare Metropolă, Baia Mare 200.000 de locuitori. Este proiectul la care vreau să lucrez împreună cu primarii din jurul Băii Mari, primarii din orășelele mai mici precum Baia Sprie, Tăuții Măgherăuș, dar și primarii de comune, Recea, Groși, Dumbrăvița pentru a fi până în 2021, când vor fi următoarele alegeri locale sau poate un referendum la alegerile prezidențiale să facem o autoritate locală mult mai largă care să cuprindă aceste comune și orașe sub o metropolă. Lucrul acesta înseamnă o dezvoltare în plus, lucrul acesta înseamnă să faci lucruri mai de anvergură în special din punct de vedere economic. Așadar, îi invit pe toți cei care au fost implicați în această campanie electorală să vină alături de mine la muncă.

Suntem într-o țară care încet, încet se așază și se așază cu astfel de lucruri care nu întotdeauna sunt ortodoxe. Pentru că întotdeauna știm că există o rețetă destul de notorie deja: găsești un individ cu probleme de natură penală care să facă un denunț sau care să îți creeze o astfel de înscenare. Lucrurile merg înainte și justiția înseamnă instanțe și nu înseamnă altceva. Eu ca om nevinovat și ca om care sunt exclusiv în slujba comunității nu vin să fiu primar al municipiului Baia Mare nici pentru bani, nici pentru diverse alte chestiuni care să țină de avantajele unei func­ții, nici pentru putere. Vin pentru că știu că Baia Mare poate să aibă în continuare șansa să se consolideze economic, să renască și să o aducem, chiar dacă ne-au încurcat puțin unii fără să se gândească la oraș, în postura de a fi Capitală Europeană a Culturii în 2021. Am acest crez, am această dorință și băimărenii mi-au dat într-un fel puterea ca alături de ei să fac acest lucru. Și îl voi face!

Băimărenii au demonstrat că nu țin cont de dosare politice, de denunțuri mincinoase și de o justiție care adesea se face prin grave încălcări ale legii. Unii se tem că nu veți putea să vă exercitați funcția în care ați fost reales…

Vă spuneam despre opinia jurnaliștilor și opinia unora dintre politicieni că s-a ales un primar care este în arest. Sunt în arest și sunt bărbat! A fi bărbat înseamnă să ai onoare, să ai demnitate și să ai curaj. Și eu sunt un astfel de om care niciodată nu plec capul jos și sunt un om care știu să merg întotdeauna înainte când știu că fac bine. Indiferent că sunt aici, între oameni care de multe ori sunt mai de calitate decât unii de afară, sunt un om care fac bine. Și așa voi face și când voi merge acasă. Legea îmi dă șansa și sper ca Dumnezeu să facă în așa fel încât echilibrul și dreptatea să câștige. Spuneau acești jurnaliști și politicieni că sunt un primar care nu o să poată să își facă mandatul.

Vă garantez că o să îmi pot duce mandatul la bun sfârșit. Vă garantez că toate lucrurile pe care le-am spus, le-am început și le-am gândit le vom pune în practică. Am toate variantele legale, administrative, juridice pentru a face acest lucru și cel mai important lucru astăzi este să facem pace. Eu îmi doresc să fim o comunitate unită, o comunitate unde să nu existe culori politice când vorbim despre prioritățile orașului și despre Consiliul Local. Eu îmi doresc o comunitate unde să venim în fața oamenilor cu un Consiliu Local echilibrat. Le mulțumesc băimărenilor că au acordat încredere colegilor mei din Coaliția pentru Baia Mare și le mulțumesc colegilor mei din Coaliția pentru Baia Mare, oameni hotărâți și harnici și oameni pricepuți. Partenerii noștri principali, astăzi sunt bineînțeles colegii de la PSD și UDMR, dar asta nu înseamnă că alături de noi nu pot să vină oameni serioși, oameni de la Mișcarea Populară sau din alte zone politice care doresc binele orașului. Avem de făcut proiecte, avem de construit din punct de vedre administrativ și mai puțin politic. Tocmai din acest motiv cred că băimărenii pe deoparte mi-au oferit și încrederea pentru că am fost și sunt primarul tuturor. Nu m-am orientat spre un partid politic și nu am avantajat vreun partid politic, dar îmi doresc foarte mult ca exemplul pe care l-am dat în Baia Mare, prin administrarea bună pe care am făcut-o în ultimii patru ani, să-l ducem mai departe spre Maramureș. Sunt convins că acolo, alături de oameni care iubesc și Baia Mare și Maramureșul, vom reuși să oferim o majoritate, un președinte, vicepreședinți și oameni care să ducă Maramureșul acolo unde fiecare își dorește, indiferent că e din Maramureș sau maramureșean, din păcate, plecat în străinătate.

A fost o campanie electorală murdară. Băimărenii au ales în final proiecte coerente și nu mizerii politice. Și, totuși, greul încă nu a trecut.

primar2Eu consider că ar trebui să lăsăm deoparte toate patimile acestea electorale, inclusiv eu să las deoparte tot ceea ce înseamnă această poveste care nu mi-a creat foarte multă plăcere, dar a făcut din mine să fiu iarăși Cătălin Cherecheș. După patru ani în care mă orientam doar spre lucrurile care nu țin de mine și țin de altceva am avut ocazia sau poate șansa dată de Dumnezeu să mă aplec asupra mea ca om. Cine sunt eu și ce doresc eu să fac în viața asta? Și știu foarte bine că îmi doresc să fac bine oamenilor în viața asta și binele începe cu Baia Mare. Vom vedea ce avem de făcut și pentru viața noastră personală pentru că mai contează să își consolidezi și această zonă a min­ții tale și a sufletului tău. Așadar, le mulțumesc băimărenilor. Le sunt recunoscător pentru onoarea pe care mi-au făcut-o. Suntem astăzi din nou un exemplu pentru România. Băimărenii au făcut dreptate! Băimărenii au redat libertatea sufletului și gândului meu și băimărenii sunt cei care astăzi trebuie felicitați pentru că au știut să își apere orașul. Și știu foarte bine băimărenii ce spun când vorbesc despre a apăra orașul. De foarte multe ori orașul nostru a fost încercat, de foarte multe ori județul Maramureș a fost încercat, dar cred că de data asta am datoria să țin capul sus și să merg înainte pentru Baia Mare și Maramureș.

Toată această experiență urâtă a mea nu înseamnă decât o consolidare a caracterului meu și o așezare a mea pe două principii clare, onoare și credință.

Simona Vasiac

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet