Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a avut discuții cu dl. Marcel Boloș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și dl. Valentin Florin Trifan, director general adjunct CNADR privind realizarea lucrărilor pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmației. Până la această dată, lucrările sunt executate în procent de 66%, forța de muncă și utilajele sunt asigurate în conformitate cu prevederile contractului de lucrări și bugetul alocat pentru anul 2016, de către SC Aktor. Având în vedere că fondurile alocate pentru acest an au fost insuficiente, CNADR a solicitat suplimentarea bugetului pentru finalizarea lucrărilor la rectificarea ce va avea loc în luna iulie 2016. Conducerea companiei a promis că la această rectificare se va aloca suma necesară finalizării lucrărilor de reabilitare a DN18 până la sfârșitul anului.

În cadrul aceleiași întâlniri, prefectul de Maramureș a prezentat situația tensionată care se regăsește la nivelul comunității din satul Berbești, comuna Giulești, unde este prevăzută amenajarea unei parcări. Având în vedere că cetățenii care sunt afectați de expropriere au solicitat în repetate rânduri sprijinul Instituției Prefectului în rezolvarea acestei probleme, s-a cerut autorităților publice centrale găsirea unei rezolvări. Soluția dată de reprezentanții Ministerului Transporturilor a fost de a se găsi la nivelul Instituției Prefectului o altă locație pentru amenajarea parcării.

În ceea ce privește reabilitarea drumului național DN18 Moisei – Borșa – Iacobeni, contractul este în faza de proiectare, respectiv de aprobare a proiectului tehnic. După identificarea soluției tehnice de realizare a lucrărilor, urmează aprobarea în comisia tehnică a documentației, iar apoi se va emite ordinul de începere a lucrărilor. Reprezentanții autorităților publice centrale au promis finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului 2017, sau cel târziu începutul anului 2018.

A fost discutată și problema podului peste Tisa. Până la data de 16.04.2015 s-a reactualizat studiul de fezabilitate pentru realizarea podului peste râul Tisa pe patru benzi, iar la această dată este în procedură de obținere a autorizațiilor. Se întâmpină dificultăți în obținerea avizului de la Apele Ucrainene, necesar pentru obținerea acordului de mediu. De asemenea, studiul a primit avizul în comisiile tehnice de la CNADR și Ministerul Transporturilor. Lucrarea va fi executată în totalitate de statul român, iar pentru asigurarea finanțării se intenționează accesarea fondurilor europene pe programul transfrontalier România – Ucraina, pentru a se degreva bugetul statului.

Prefectul a pus în discuție problema lucrărilor pe DN18B Baia Mare – Târgu Lăpuș – limita cu județul Cluj, tronson pe care Direcția Regională de Drumuri Cluj a realizat lucrări de reparații de la km 3,400 până la km 58, iar în anul 2017 se vor realiza lucrări de reabilitare a acestui drum.

La nivelul Cabinetului primului-ministru s-a discutat problema finanțării lucrărilor de extindere și modernizare suprafețe aeroportuare la Aeroportul Internațional Baia Mare. Prefectul a fost informat că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a solicitat un credit de la Ministerul Finanțelor pentru acoperirea lucrărilor la trei aeroporturi din țară, printre care și cel din Baia Mare. Având în vedere că acest minister nu dispune de fondurile respective, Consiliul Județean Maramureș va trebui să suporte toată această investiție.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și