Potrivit prognozei emisă de ANM, valorile termice lunare se vor situa peste normalul climatologic in lunile septembrie si octombrie, respectiv apropiate de aceste medii in cursul lunii noiembrie.
PROGNOZA METEO pentru SEPTEMBRIE
Temperaturile medii lunare se vor situa peste norme (media multianuala a lunii septembrie 14,8 grade Celsius) în sud-estul, sudul și local în vestul țării, iar în celelalte regiuni pot fi apropiate de mediile multianuale. Astfel, în Banat, Crișana și Dobrogea, valorile termice medii se vor încadra între 15 și 19 grade Celsius. Cantitățile lunare de precipitații vor avea o tendința spre deficit în majoritatea regiunilor, cu excepția centrului și nordului țării unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice. Media multianuala lunară de precipitații este de 55 l/mp.

PROGNOZA METEO pentru OCTOMBRIE
Regimul termic va înregistra valori peste mediile climatologice în sud-est și local în sudul și vestul teritoriului, iar în restul regiunilor temperaturile medii lunare se vor încadra în normalul perioadei. Media multianuala a temperaturilor în luna octombrie este de 9,6 grade Celsius, calculată pentru intervalul 1981-2010. Pentru Banat, Crișana, Dobrogea și Muntenia sunt prognozate temperaturi medii ce pornesc de la 9 grade Celsius și ajung la 14 grade Celsius. La capitolul precipitații, prognoză arată cantități lunare de ce vor prezența valori apropiate de mediile multianuale (stabilite la 43,5 l/mp/ în majoritatea regiunilor, iar în centrul, nordul și local în vestul țării acestea vor avea o tendința de excedent.
PROGNOZA METEO pentru NOIEMBRIE

În noiembrie, estimările arată că valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor din sud-est și local sud și vest, unde acestea se pot situa peste normele multianuale, de 3,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între zero grade și 5 grade Celsius, în Moldova, respectiv între 5 și 8 grade Celsius, în Dobrogea. De asemenea, cantitățile lunare de precipitații se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice lunare (41,5 l/mp) în sud-est și sud, iar în restul teritoriului vor fi posibile cantități medii peste norme.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și