În aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul țării și local în sud, dar se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Pentru luna aprilie, media multianuală lunară de temperatură în România este de 9,3 grade Celsius. În aceeași lună, cantitățile lunare de precipitații vor fi excedentare mediei multianuale, de 51,3 litri/metru pătrat, în centrul și nordul țării și local în restul teritoriului.

În luna mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic în sud-est și local în sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni va avea valori sub media multianuală a perioadei, care este de 14,9 grade Celsius. În materie de precipitații, acestea vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice și sudice, unde se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, de 66,5 litri/metru pătrat.

Potrivit prognozei, iunie vine cu temperaturi apropiate de mediile climatologice, de 18,3 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile lunare de precipitații se vor situa sub normele multianuale în sudul, sud-estul și estul teritoriului, iar în regiunile centrale și nordice sunt posibile, local, cantități peste aceste norme, de 84,5 litri/metrul pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și