Programul Prima Maşină va porni începând cu data de 2 martie, scrie automarket.ro. Până acum, zece instituţii bancare s-au înscris în program, dar până la data limită mai pot fi înscrise şi alte bănci. Proiectul prevede acordarea de credite garantate de stat pentru tinerii care declară că nu au mai avut până acum o maşină şi că nu au credite restante de la nicio instituţie financiară. Împrumutul maxim pe care îl pot primi tinerii între 18 şi 35 de ani care se înscriu la program este de 11.000 de euro, iar cu un avans ceva mai mare poate fi cumpărată o maşină nouă care costă 13.000 de euro cu tot cu TVA. Avansul minim cerut este de 5% din valoarea creditului, iar rata lunară ajunge să fie cu până la 10% mai mică decât în cazul unui împrumut bancar obişnuit.

Plafonul stabilit de Guvern pentru Prima Masină 2015 este de 350 de milioane de lei, suficient pentru peste 14.000 de credite. În paralel cu acesta este aşteptată derularea programului Rabla 2015. Cele două nu pot fi cumulate pentru achiziţia unui nou automobil. În plus, cele două proiecte sunt complet diferite unul de celălalt, Rabla neavând restricţii privind preţul maxim al vehiculului achiziţionat, cât timp acesta se află pe stoc. În cazul Prima Maşină 2015, nu este specificată obligativitatea ca vehiculul achiziţionat să fie pe stoc la dealer la momentul intrării clientului în program.

Clientul care va achiziţiona o maşină prin programul Prima Maşină are obligativitatea de a-l asigura printr-o poliţă de tip CASCO pe toată durata de valabilitate a creditului bancar. Aparent, la intrarea în program, clienţii trebuie să declare că nu au mai fost proprietarii unui autoturism nou, fără nicio restricţie la posesia de vehicule rulate în trecut sau chiar şi în prezent, din ce remarcăm în formele publicate ale regulamentului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet