Cu alte cuvinte, deșeurile reciclabile de pe urma cărora se pot obține mulți bani, urmau să fie gestionate de către acest ADI Maramureș. În proiectul de HCL propus de către primarul ing. silvic Horia Scubli nu se spune nimic despre impactul financiar al unei asemenea decizii asupra municipiului Sighet și nici despre posibilele creșteri de prețuri ale facturilor la gunoi suportate de către populație și agenții economici.

Consilierul local Gavrilă Mihali (UNPR) a cerut executivului explicații și lămuriri cu privire la acest proiect, explicații pe care nimeni nu a reușit să le ofere, cu argumente certe. Totodată, consilierul a mai cerut introducerea unei perioade de timp limitată la 2 sau 4 ani, după care municipiul să poată renunța la această decizie dacă există nemulțumiri.

Întrucât în sală nu era prezent niciun reprezentant al ADI Maramureș (cei care urmau să beneficieze de pe urma acesei HCL), consilierul local Gavrilă Mihali a propus amânarea discutării acestui proiect pentru o ședință ulterioară, dată la care obligatoriu în sală să vină un reprezentant al ADI și care să ofere explicațiile și lămuririle necesare.

Din păcate, această propunere a picat la vot, intrându-se pe dezbateri și vot final.

Consilierul local Iuga Nicolae (UNPR) a arătat că în urmă cu 10 ani, tot printr-un vot „pe genunche” al consilierilor locali s-au înstrăinat serviciile de apă-canal din Sighet către ADI Maramureș și SC Vital S.A., tot fără explicații clare, iar astăzi s-a ajuns ca toți cetățenii municipiului, pe bună dreptate, să fie nemulțumiți atât de serviciile prestate cât și de tarifele exagerate practicate de către această societate. „Nu doresc să vorbesc de șpagă în acest caz, dar mă întreb cine are de beneficiat de pe urma acestui proiect prin care înstrăinăm către ADI Maramureș gestionarea serviciilor de deșeuri reciclabile din Sighet? Poate cineva de aici, din sală, să ne spună cu exactitate cine este acest ADI către care noi astăzi vrem să ne vindem? Avem deja o piatră de moară legată de gâtul sighetenilor (Vital S.A. - n.r.), ne mai dorim încă una legată de gunoi?”, a declarat în ședință consilierul local Iuga Nicolae.

Cei doi consilieri UNPR au arătat că nu vor susține și vota acest proiect de HCL, iar consilierii care vor face acest lucru vor trebui să dea explicații sighetenilor cu privire la o eventuală scumpire a serviciilor de colectare a gunoiului menajer în municipiu.

Ședința s-a lăsat cu discuții aprinse și scandal legat de acest proiect de HCL, consilierii PSD, UDMR și Tudor Vlad (independent) susținând și votând „pentru” la votul final, fără să ia în calcul eventualele consecințe financiare negative asupra populației. În urma obiecțiilor ridicate de către Mihali Gavrilă și Iuga Nicolae în ședință, consilierii PNL s-au abținut la vot, iar cei doi consilieri UNPR au votat împotrivă.

Proiectul a picat la vot, din 11 voturi necesare pentru a trece având 9 voturi „pentru” (PSD + UDMR + independent), restul fiind abțineri și voturi împotrivă.

Rămâne de văzut dacă acest proiect de HCL se va regăsi din nou pe masa consilierilor în ședințele următoare și dacă primarul sau altcineva din executiv va veni cu garanții serioase că această decizie nu va crește facturile de gunoi pentru populație și agenții economici din Sighet.

Mai jos puteți citi proiectul de HCL în cauză, inițiat de către primarul Horia Scubli.

Notă: În cazul în care accesați articolul de pe un telefon mobil și aveți dificultăți în a vizualiza listele cu salarii, deschideți articolul direct de pe Google Chrome, nu prin click din rețeaua de socializare Facebook.

Proiect de HCL dubios privind gunoiul în Sighet, cu posibil creșteri de preț pentru populație, căzut la vot în ședință

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet