Cei doi aleşi vor înlocuirea operatorului actual al Serviciului de alimentare cu apă și canalizare S.C. Vital S.A. Baia Mare cu S.C. Acaterm S.A. Sighet.

„Prin diferite hotărâri adoptate de-a lungul timpului, Consiliul Local Sighet a aprobat aderarea municipiului la ADI-Maramureș și delegând serviciul de alimentare cu apă și canalizare către SC Vital Sa Baia Mare, societate cu capital public al cărui acționariat este deținut în mare majoritate de către Consiliul Local Baia Mare. În urma acestei delegări începând cu anul 2010, sighetenii au devenit foarte nemulțumiți de calitatea prestării acestor servicii, de modul de facturare al consumului, precum și de prețurile practicate, prețuri care au cunoscut în ultimii ani o creștere accentuată și continuă, diferența de preț neregăsindu-se în creșterea calității serviciilor prestate”, au precizat consilierii locali Nicolae Iuga și Găvrilă Mihali (UNPR), inițiatorii acestui proiect.

Preţurile la servicii au crescut de trei ori în opt ani

Cei doi consilieri au realizat o analiză comparativă: „În anul 2010, prețul aferent unui m.c. de apă era în sumă de 1,97 lei, iar la canal era în cuantum de 0,92 lei. În luna decembrie 2018, prețul apei este în cuantum de 3,99 lei/m.c. + TVA = 4,35 lei, iar pentru canal este în sumă de 3,16 lei /m.c. +TVA = 3,76 lei. Astfel, în decursul a doar opt ani, prețurile acestor servicii au crescut de peste trei ori, în prezent în municipiul Sighet percepându-se printre cele mai mari tarife din țară. Considerăm că un preț până în maximum 5 lei/m.c. de apă+canal este unul rezonabil și, totodată, suficient ca operatorul acestor servicii să își asigure o marjă de profit. Prețul practicat în prezent, 8 lei/m.c. apă+canal, este unul de monopol și are ca scop strict obținerea unor supraprofituri pentru operator, în detrimentul sighetenilor. În medie, o familie din Sighet achită lunar o sumă de bani mai mare pentru serviciile de apă-canal decât pentru serviciile de furnizare a energiei electrice, gaze etc. Considerăm necesară şi oportună adoptarea de către Consiliul Local Sighet a unei hotărâri privind ieșirea Sighetului din ADI-Maramureș și înlocuirea operatorului acestor servicii cu SC Acaterm SA Sighet”, a declarat consilierul local Gavrilă Mihali.

„Când se va supune la vot acest proiect de HCL, sperăm că în cadrul următoarei ședinţe a Consiliului Local, se va putea vedea care dintre consilieri țin partea sighetenilor și care țin partea Vital-ului. Proiectul va veni în sprijinul întregii comunități”. Considerăm că Vital S.A. nu și-a onorat obligațiile prevăzute în contractul de delegare, existând numeroase zone di municipiu unde nu există alimentară cu apă și canalizare, iar în unele zone unde acestea există, serviciile nu corespund calitativ”, a declarat Nicolae Iuga, coinițiator al proiectului.

„Eu sper ca acestui demers să se alăture și ceilalți consilieri locali, indiferent de culoarea politică. Noi am fost votați de sigheteni în Consiliul local pentru a le apăra interesele, nu pentru a apăra interesele societății Vital”, a mai declarat consilierul local Iuga Nicolae pentru Sighet 247.

Dacă va fi aprobat acest proiect, sau nu rămâne de văzut. Un lucru este cert. Sighetenii nu-și mai doresc să fie puși în situația de a plăti asemenea tarife mari pentru servicii de proastă calitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și