Azi, 1 octombrie, în ziua dedicată prevenirii criminalităţii organizate, sunt organizate în şcoli dezbateri cu elevi, părinţi şi profesori, sunt proiectate filme educative, iar în cadrul acestor întâlniri, poliţiştii fac recomandări pentru prevenirea traficului de persoane, consumului şi traficului de droguri şi criminalităţii informatice.

În acelaşi context, administratorii de firme de transport de persoane şi mărfuri sunt instruiţi de poliţişti cu privire la riscurile transportului ilegal de persoane.

La Liceul de Arte din Baia Mare, alături de poliţiştii de prevenire, la activităţi au participat şi specialişti din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş. Peste 200 de copii au aflat care sunt riscurile consumului de droguri, care sunt instituţiile care oferă servicii de asistenţă în domeniu, precum şi câteva din prevederile legale în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Unele substanţe care pătrund în organismul nostru au efect direct asupra stării noastre de sănătate. Ele pot fi ingerate accidental sau în mod voit. Una dintre substanţele care, consumate în mod frecvent şi/sau în cantităţi mari, poate afecta sănătatea şi chiar viaţa, este alcoolul. Există şi substanţe care, chiar consumate în cantităţi mici, sunt periculoase. Ele se numesc droguri. Atunci când reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate, se numesc „droguri de risc” sau „droguri de mare
risc”: marijuana, canabis, heroină, cocaină, L.S.D., ecstasy etc.

Cu cât drogul are un risc mai mare, cu atât dependenţa dată de el se instalează mal rapid. Aceasta înseamnă că omul care consumă drogul nu mai poate trăi fără el. În lipsa drogului, consumatorul, deja dependent, se simte din ce în ce mai rău.

Nocive sunt şi aşa-numitele plante etnobotanice, numărul celor interzise de lege crescând de la an la an. Aceste plante sunt cu atât mai periculoase, cu cât se vând pe Internet, mijloc des folosit de adolescenţi. Interzicerea „magazinelor de vise” a reprezentat un pas important în lupta cu cei care comercializează practic moartea. Pe lângă efectele pe care le are consumul de droguri asupra organismului, din punct de vedere fizic şi psihic, mai există şi riscul de a fi pedepsit de lege (cu închisoare), fie că persoana în cauză este traficant (cel care ia un drog de la o persoană şi îl vinde către o altă persoană), fie că este consumator.

Pentru a scăpa de influenţa drogului, consumatorul trebuie să participe la un program terapeutic care cuprinde atât consiliere psihologică, cât şi tratament medicamentos. Consilierea se face în centre antidrog, special înfiinţate, iar tratamentul dependenţei de realizează în clinici medicale. Drogurile sunt confiscate prin acţiunile Poliţiei, ale ofiţerilor vamali etc. Ele sunt apoi incinerate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și