"Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei ┼či un impozit de 10% pentru pensiile speciale ├«ntre 2.000 ┼či 3.500 de lei. Pensia minim─â ├«n Rom├ónia este de 704 lei, iar cea mai mare pensie special─â dep─â┼če┼čte 70.000 de lei, ceea ce ├«nseamn─â de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepan┼ú─â uria┼č─â este ┼či ├«ntre pensia medie din sistemul public, ├«n prezent 1.247 de lei, ┼či pensia medie din sistemele speciale, care variaz─â ├«ntre 4.000 de lei ┼či 19.000 de lei", informeaz─â USR, prin intermediul unui comunicat.

Conform sursei citate, pentru primele dou─â luni din 2020 statul a scos de la buget 1,6 miliarde lei, iar p├ón─â la finalul anului se estimeaz─â o cheltuial─â cu pensiile speciale de peste 10 miliarde de lei, "bani care pot fi folosi┼úi pentru rezolvarea unor probleme urgente, precum combaterea epidemiei de coronavirus, diminuarea efectelor economice ale acesteia" ┼či investi┼úii ├«n sistemul de s─ân─âtate.

Proiectul de lege completeaz─â Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Concret, arat─â ini┼úiatorii, pentru veniturile din pensii sau indemniza┼úii pentru limit─â de v├órst─â finan┼úate de la bugetul de stat ┼či stabilite pe baza unei legisla┼úii speciale de p├ón─â la 2.000 de lei impozitul este 0%.

Pentru veniturile cuprinse ├«ntre 2.001 lei ┼či 3.500 de lei, impozitul este de 10%, iar pentru veniturile de peste 3.500 de lei impozitul este de 90%, dar numai pentru acea parte din pensie ob┼úinut─â prin legi speciale, nu pe baza contributivit─â┼úii.

Astfel, spun ini┼úiatorii, se stabile┼čte un regim fiscal care men┼úine scutirea asupra primilor 2.000 de lei din pensie; men┼úine actuala cot─â de impunere de 10% pentru partea contributiv─â a veniturilor din pensii, indiferent dac─â nivelul acesteia se situeaz─â sub sau peste pragul special de impunere; stabile┼čte o cot─â de impunere de 10% pentru pensia special─â care se situeaz─â sub pragul special de impunere; stabile┼čte o cot─â de impunere de 90% pentru pensia special─â care se situeaz─â peste pragul special de impunere (sau peste nivelul p─âr┼úii contributive, dac─â partea contributiv─â dep─â┼če┼čte pragul special de impunere).

"Pragul special de impunere va fi calculat pentru fiecare an, la nivelul a cinci pensii sociale minime garantate, ├«n prezent pensia minim─â fiind 700 de lei. Sumele ├«ncasate de stat din aceste impozite vor fi virate ├«ntr-un cont distinct al bugetului de stat ┼či ├«ntrebuin┼úate pentru investi┼úii ├«n domeniul s─ân─ât─â┼úii ┼či m─âsuri pentru sprijinirea economiei ┼či restabilirea echilibrului economic ├«n urma crizei epidemice ┼či economice cauzat─â de virusul SARS-COV-2", se mai arat─â ├«n comunicat.

USR face un apel la toate partidele parlamentare ca proiectul de lege să fie adoptat în regim de urgenţă.

Citește și

loading...