„Jocul de strategie” este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. În proiectul propus de Fundația Friedrich Ebert, 30 de elevi din Baia Mare vor deveni ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel vor înțelege mult mai ușor cum se ia decizia publică în localitatea lor.

Cu toții știm cât de importanți sunt tinerii pentru consolidarea procesului democratic în țara noastră, cu toate acestea nu se vine mereu în întâmpinarea nevoii de a forma cetățeni responsabili și activi civic. Pentru că „democrația are nevoie de democrați”(Friedrich Ebert) proiectul de educație civică „Joc de strategie: Politica locală” vine în ameliorarea acestei situații și își propune să contracareze frustrarea și dezinteresul tinerilor față de politică în general, prin înțelegerea de către aceștia a procesului democratic de luare a deciziei publice.

Fundația Friedrich Ebert (FES) din Germania a dezvoltat în urmă cu 10 ani un „Joc de strategie” care are în prim plan politica locală și de atunci îl derulează cu succes în Germania, Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România în peste 30 de localități: Iași (Iași), Focșani (Vrancea), Brașov (Brașov), Satu Mare (Satu Mare), Piatra Neamț (Neamț), Sibiu (Sibiu), Alba Iulia(Alba), Bârlad (Vaslui), Turda (Cluj), Mediaș (Sibiu), Mioveni (Argeș), Horezu(Argeș) Bistrița (Bistrița-Năsăud), Ștei (Bihor), Suceava (Suceava), Curtea de Argeș (Argeș), Deva (Hunedoara), Târgoviște (Dâmbovița), Horezu (Argeș), Cisnădie (Sibiu), Isaccea (Tulcea), Vulcan (Hunedoara), Câmpulung Muscel (Argeș), Câmpulung Moldovenesc (Suceava), Orăștie (Hunedoara), Bicaz (Neamț) etc.

Proiectul cuprinde 4 etape:
• In prima etapă tinerii au asista la ședința ordinară a Consiliului Local Baia Mare în data de 31 octombrie 2017.
• In a doua etapă a proiectului elevii vor alfa cum funcționează sistemul politic din România conform legislației în vigoare și cum se ia decizia publică la nivel național, județean și local. Ei vor pune bazele politicii locale alături de traineri experimentați pregătiți de FES România special pentru acest proiect, în cursul zilei de 10.11.2017 la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
• În a treia etapă, în cursul dimineții de 11.11.2017, tinerii vor avea ocazia să îi cunoască pe o parte dintre aleșii locali reali, câte unul din partea fiecărui partid reprezentat în Consiliu Local Baia Mare, și vor pregăti împreună cu aceștia interpelări și proiecte de hotărâre care vizează teme de interes pentru tinerii din Baia Mare.
• Finala proiectului o reprezintă ședința de consiliu local simulată, unde tinerii din Baia Mare vor deveni consilieri locali pentru o zi și vor decide asupra proiectelor de hotărâre propuse de ei. Rolul de primar al acestei ședințe inedite urmează să fie ocupat de către o persoană din executivul Primăriei Iași.

Dorim pe această cale să vă invităm în data de 12 noiembrie 2017 de la ora 11:00 la Primăria Baia Mare, la o altfel de ședință de consiliu local, în care elevii vor fi consilieri locali pentru o zi, vor dezbate și vor decide asupra proiectelor de hotărâre pe care ei le consideră benefice pentru cetățenii municipiului Baia Mare. Tot ei, ca adevărați consilieri, vor adresa interpelări executivului reprezentat de însuși domnul primar, domnul Cătălin Cherecheș.

Diana Pop, coordonator proiect, FES Romania: „Politica locală afectează direct toți membrii comunității, indiferent de vârstă, și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți vor afla pe parcursul zilelor de proiect care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în procesul decizional. Elevii deprind prin metode de predare nonformale abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ din școli sau din viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică, calitatea lor de cetățeni și de membri ai comunității din care fac parte”.

Pentru mai multe informații despre proiect puteți viziona clipul de prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=9rnXiMiHSBY, fie puteți accesa pagina Fundației Friedrich Ebert România: http://www.fes.ro/pages/joc-de-strategie-politica-locala.php

Cu respect,

Diana Pop
Coordonator Proiect
*************************
Friedrich-Ebert-Stiftung Romania
Str. Emanoil Porumbaru nr. 21, et.1, ap. 3
Cod RO-011421, sector 1, Bucuresti, Romania
Tel. +40 21 211 09 82/-83
Fax. +40 21 210 71 91
Mobil +40 729 107 880
www.fes.ro
www.facebook.com/FesRomania

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și