Aceştia susţin că data are o însemnătate deosebită pentru ardeleni, în 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj adunându-se 40.000 de români, care şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie.

Băimărenii se arată mai mult decât încântaţi, fiind de acord cu sărbătorirea ardelenilor. „Ar fi frumos să avem şi noi o zi a noastră. Ardelenii îs oameni faini. Oameni darnici şi de omenie. Aşa cum avem ziua îndrăgostiţilor, a copiilor, aşa merităm şi ziua ardelenilor. Mai ales că suntem mulţi. Ardealul să răsune de bucurie şi petrecere, că aşa se cuvine!”, ne-a declarat domnul Ion Şimon, în vârstă de 58 ani.

- „Suntem ardeleni adevăraţi”

Potrivit proiectului, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţele României în străinătate, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. „De ce nu? Am putea avea parte de evenimente interesante. E frumoasă ideea de a sărbători Ardealul. 15 mai este şi va fi o zi importantă pentru noi. Poate mulţi nu cunosc istoria noastră, dar pentru cei care ştiu, data de 15 este una memorabilă. Şi cum putem petrece mai bine dacă nu cu pălincă şi sarmale? Suntem ardeleni adevăraţi”, ne-a mărturisit doamna Elena Toma, în vârstă de 43 ani.

- „Ne simţim mai importanţi”

Am găsit-o pe Bianca în faţa Facultăţii de Nord. Studentă la Psihologie în anul II, Bianca ne-a spus:

„Sunt nerăbdătoare ca de anul viitor să sărbătoresc. Mie îmi surâde ideea, aşa ne simţim şi noi mai importanţi. Nu numai bucureştenii să fie mediatizaţi şi lăudaţi. Avem şi capitala tineretului cu noi, Clujul. Vă daţi seama ce party facem. Dacă ne adunăm toţi ardelenii la un loc, iese prăpăd! Prea mulţi oameni frumoşi la un loc. O iniţiativă bună, zic eu. Bravo celor ce au gândit acest proiect!”, ne-a spus băimăreanca, zâmbind.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet